Κλείσιμο

Βασίλης Πετρίδης

30 Jul, 2020

Διαδικτυακή Ασφάλεια Παιδιών

Το διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μας επιτρέπει να παίρνουμε πληροφορίες, να επικοινωνούμε, να διασκεδάζουμε και να διεκπεραιώνουμε πληθώρα εργασιών εύκολα και γρήγορα. Παρόλα αυτά, όμως, δεν παύει να ελλοχεύει κινδύνους, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά που η έλλειψη εμπειριών και ωριμότητας τα καθιστά ιδιαίτερα επιρρεπή σε προκλήσεις και κινδύνους.

Διαδικτυακή ταυτότητα

Το ιδανικό είναι τα παιδιά να μην εμφανίζονται με το πραγματικό τους όνομα σε forums, διαδικτυακά παιχνίδια και άλλες δημόσιες, διαδικτυακές εφαρμογές και ιστότοπους. Μια εικονική ταυτότητα με την χρήση κάποιου ψευδωνύμου, θα προστατέψει το παιδί και θα του δώσει τη δυνατότητα να παραμείνει ανώνυμο.

Διατήρηση απορρήτου

Σε οποιοδήποτε παιδί χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο, του ζητηθεί για να συνδεθεί και να δημιουργήσει ένα προφίλ, το παιδί θα πρέπει να ενημερώσει έναν γονέα ή έναν ενήλικο πριν προχωρήσει. Γιατί; Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για λόγους που δεν θα θέλατε, όπως να λαμβάνετε πολλά ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κ.α.

Εάν ένα παιδί έχει δικό του λογαριασμό e-mail, θα πρέπει να ενημερώσει τη μαμά ή τον μπαμπά προτού απαντήσει σε e-mail που ζητά τα προσωπικά του στοιχεία. Ορισμένα e-mail φαίνονται επίσημα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα τέχνασμα για να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία.

Ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσετε το απόρρητό σας είναι να επιλέξετε για το παιδί ένα όνομα λογαριασμού e-mail που δεν είναι το πραγματικό του όνομα.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης & ξένοι

Ίσως να επιτρέπετε στα παιδιά σας, να χρησιμοποιούν το τηλέφωνό σας για να στέλνουν μηνύματα ή να παρακολουθούν βίντεο. Καθώς μεγαλώνουν, μπορεί να ενδιαφερθούν για ιστότοπους κοινωνικών μέσων. Συνήθως τα κοινωνικά δίκτυα έχουν ελάχιστο όριο ηλικίας τα 13 έτη, αλλά πολλά παιδιά βλέπουν αυτούς τους ιστότοπους πριν από την ηλικία των 13 ετών.

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στα παιδιά να στείλουν μηνύματα, να μοιραστούν φωτογραφίες, να παίξουν διαδικτυακά παιχνίδια με φίλους και να πουν σε άλλους ανθρώπους πράγματα για τον εαυτό τους και την οικογένεια σας. Αλλά μπορούν επίσης να επιχειρήσουν συναντήσεις με ξένους. Μπορεί να φαίνεται διασκεδαστικό να κάνουν νέους φίλους, αλλά οι επικοινωνίες με ξένους από το διαδίκτυο ελλοχεύουν τεράστιους κινδύνους. Τέτοιου είδους επικοινωνίες και ανταλλαγές προσωπικών στοιχείων και φωτογραφιών, θα πρέπει να είναι από τις πρώτες προτεραιότητες ενημέρωσης και απαγόρευσης των γωνέων προς τα παιδιά τους.

Σε ένα παιδί, αυτό μπορεί να φαίνονται αστείες και ανόητες οι προειδοποιήσεις των γονέων. Ο διαδικτυακός φίλος μπορεί να φαίνεται πολύ καλός, έξυπνος και χαριτωμένος. Δυστυχώς όμως, πολλά παιδιά έχουν εξαπατηθεί στο διαδίκτυο από άτομα που προσποιούνται ότι είναι κάτι που δεν είναι. Κάποιος μπορεί προσποιείται πίσω από ένα εικονικό προφίλ, ότι είναι ένα παιδί, ενώ στην πραγματικότητα να πρόκειται για κάποιο ενήλικο αρπακτικό. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που βρέθηκαν στη δυσάρεστη και επικίνδυνη κατάσταση όταν συμφώνησαν να συναντήσουν τον μυστηριώδη διαδικτυακό «φίλο» αυτοπροσώπως.

Παροτρύνετε τα παιδιά σας να σας ενημερώσουν αν ένας ξένος τους στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνει μηνύματα ή ξεκινά μια συνομιλία μαζί τους στο διαδίκτυο. Ένας ενήλικας πρέπει να αποφασίσει τι είναι καλύτερο να κάνει. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αλλαγή της διεύθυνσης e-mail του παιδιού ή την ενημέρωση της αστυνομίας. Σε γενικές γραμμές, εάν το παιδί πρόκειται να δημιουργήσει έναν λογαριασμό σε έναν ιστότοπο κοινωνικών μέσων, θα πρέπει να γίνει με την καθοδήγηση ενός γονέα.

Διαδικτυακό Bullying

Όταν ένα παιδί χρησιμοποιεί τον υπολογιστή, μπορεί να είναι δελεαστικό να κρυφτεί πίσω από ένα όνομα χρήστη για να παίξει ένα κακόγουστο αστείο σε κάποιον πειράζοντας τον ή να προσποιηθεί ότι είναι κάποιος άλλος. Ίσως ένα θυμωμένο παιδί να βρει αυτή την τακτική ευκολότερη για να πει πράγματα που ξέρει για κάποιον άλλον εκθέτοντας τον δημόσια.

Όπως και στον πραγματικό κόσμο, είναι κακό και επώδυνο να κάνεις τέτοια πράγματα, το ίδιο ισχύει και για το διαδίκτυο. Ακόμα κι αν πρόκειται μόνο για αστείο, μπορεί να είναι πολύ τραυματικό για την ψυχολογία του άλλου ατόμου. Το διαδικτυακό bullying, προκαλεί ένα μοναχικό συναίσθημα όταν το παιδί δεν ξέρει ποιος κρύβεται πίσω από τα σχόλια, τις κοροϊδίες ή τις αποκαλύψεις μυστικών.

Είτε είναι ξένοι είτε φίλοι, ο κανόνας είναι: Να είστε ευγενικοί στο Διαδίκτυο. Το σχολείο, οι δάσκαλοι και οι γονείς θα πρέπει να γίνουν ιδιαίτερα αυστηροί για το τι είναι εντάξει και τι όχι όσο αφορά την αποστολή μηνυμάτων και φωτογραφιών από το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή.

Μια καλή συμβουλή, είναι να πείτε στα παιδιά σας, ότι δεν στέλνουμε μηνύματα με περιεχόμενο που δεν θα λέγαμε σε κάποιον κατά πρόσωπο.

Συμβουλές ασφαλείας

🔹 Έλεγχος για ασφαλέστερους ιστότοπους. Οι γονείς και οι δάσκαλοί θα πρέπει να μπορούν να καθοδηγήσουν τα παιδιά στους καλύτερους και ασφαλέστερους ιστότοπους για αυτά. Ορισμένοι ιστότοποι έχουν περιορισμούς ηλικίας, επομένως μπορεί το παιδί να μπει στον πειρασμό να πει ψέματα για την ηλικία του. Είναι ασφαλέστερο να μάθουν τα παιδιά να λένε την αλήθεια και να αποφεύγουν αυτούς τους ιστότοπους έως ότου μεγαλώσουν.

🔹 Ενημερώστε τα παιδιά σας, να κρατάνε ασφαλείς τους κωδικούς πρόσβασής τους. Εάν κάποιος μπορεί να συνδεθεί με το όνομα τους, δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος για το τι κάνει ή λέει. Και όλοι θα σκεφτούν και θα κατηγορήσουν λάθος άτομο.

🔹 Ενημερώστε τα παιδιά σας να περιορίσουν αυτά που μοιράζονται στο διαδίκτυο. Ποτέ μην πουν σε έναν ξένο πού ζουν ή τον αριθμό τηλεφώνου τους. Εάν δεν είναι σίγουρα τι πρέπει να μοιραστούν και τι όχι, θα πρέπει πάντα να ρωτάνε έναν γονέα. Θυμηθείτε ότι οτιδήποτε τοποθετείτε στο διαδίκτυο ή δημοσιεύετε σε έναν ιστότοπο υπάρχει για πάντα, ακόμα κι αν προσπαθήσουμε να το διαγράψουμε. Εάν δεν θέλει ολόκληρη η τάξη του παιδιού σας να γνωρίζει ή να βλέπει κάτι, δεν πρέπει να το μοιραστεί με κανέναν στο διαδίκτυο, ούτε με τους καλύτερους φίλους του.

🔹 Παροτρύνετε τα παιδιά σας να μην είναι κακοί με άλλους ανθρώπους στο διαδίκτυο. Ακριβώς όπως αυτά, υπάρχει ένα πραγματικό άτομο που συνδέεται με το όνομα οθόνης που έχει συναισθήματα.

🔹 Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να λένε στους γονείς για οποιαδήποτε παράξενη ή κακή συμπεριφορά στο διαδίκτυο. Να ενημερώνουν αμέσως έναν ενήλικα εάν κάποιος πει κάτι που κάνει το παιδί να νοιώσει άβολα. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρει άμεσα σε έναν ενήλικα εάν κάποιος το εκφοβίσει ή λέει περίεργα πράγματα σε άλλα παιδιά.

🔹 Τα παιδιά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιλεκτικά με φίλους από το διαδίκτυο. Ορισμένοι ιστότοποι επιτρέπουν στα παιδιά να γίνουν φίλοι με πολλά άτομα που δεν γνωρίζουν. Όμως οι διαδικτυακοί φίλοι δεν είναι ίδιοι με τους πραγματικούς φίλους. Ποτέ δεν θα πρέπει να συμφωνήσει το παιδί να συναντήσει έναν διαδικτυακό φίλο προσωπικά ή να δώσει προσωπικές πληροφορίες για τον εαυτό του και την οικογένεια του. Είναι επικίνδυνο επειδή μερικοί άνθρωποι προσποιούνται ότι είναι παιδιά στο διαδίκτυο, αλλά στην πραγματικότητα είναι ανατριχιαστικοί ενήλικες.

🔹 Ο υπολογιστής που χρησιμοποιεί ένα παιδί, θα πρέπει να βρίσκεται πάντα σε θέση που οι γονείς θα μπορούν να δουν την οθόνη. Η χρήση υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου που δεν μπορεί να εποπτευθεί, ίσως βάλει το παιδί στον πειρασμό να θέσει τον εαυτό του και την οικογένεια σε κίνδυνο.

ℹ️ Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Krav Manga Science Greece θα βρείτε εδώ