Κλείσιμο

Συναισθηματίζειν

16 Apr, 2021

Όταν το παιδί προσκολλάται σε έναν από τους δύο γονείς

«Όχι! Η μαμά να πάρει το μπουκάλι με το νερό μου!»

«Θέλω να κοιμηθώ εγώ δίπλα στη μαμά!»

Προσκόλληση. Προτίμηση για έναν γονέα. Τα παιδιά καθοδηγούνται από τον εξελικτικό μηχανισμό προσκόλλησης, ο οποίος υποστηρίζει ότι η διατήρηση της εγγύτητας με έναν γονέα είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η επιβίωση σε περιόδους άγχους και αβεβαιότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά σας είναι επιφυλακτικά σχετικά με το πού βρίσκεστε, φωνάζοντας το όνομά σας μόλις είστε εκτός θέασης.

Τα παιδιά νιώθουν άνετα όταν έχουν ένα άτομο. Πολλά παιδιά καλύπτουν τις συναισθηματικές ανάγκες ασφάλειας με έναν γονέα και απομακρύνουν τον άλλο. Αυτό δεν είναι αντανάκλαση της αγάπης. Είναι αντανάκλαση του φόβου.

Για τον προτιμώμενο γονέα

Αυτό είναι ένα στάδιο. Δεν έχετε κάνει τίποτα λάθος. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να κάνετε περισσότερα με το προσκολλημένο σας παιδί, όταν το αισθάνεστε σωστό, αλλά και να ακούσετε τις δικές σας ανάγκες και να πείτε, «Δεν μπορώ να έρθω μαζί σου στο πάρκο σήμερα, μπορείς να πας με τον μπαμπά». Το παιδί σας επιτρέπεται να διαμαρτυρηθεί για αυτό το όριο και σας επιτρέπεται να το κρατήσετε.

Για τον μη προτιμώμενο γονέα

Αυτό είναι ένα στάδιο. Δεν έχετε κάνει τίποτα λάθος. Τα παιδιά εκφράζουν μεγάλα συναισθήματα μόνο με ενήλικες με τους οποίους αισθάνονται ασφαλή, οπότε να είστε βέβαιοι ότι αυτό είναι ένα σημάδι της ισχυρής σύνδεσής σας μαζί του.

Και για τους δύο γονείς

Είναι σημαντικό να συναντηθείτε και να συνδεθείτε κατά τη διάρκεια ενός σταδίου γονικής προτίμησης. Αν δεν το κάνετε, η δυσαρέσκεια θα δημιουργηθεί και από τις δύο πλευρές. Ξεκινήστε μια συνομιλία λέγοντας «Ξέρω ότι η Μαρία έχει προσκολληθεί σε εμένα αυτές τις μέρες». Συζητήστε για το πώς αισθάνεστε, συνδεθείτε!

Πεισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Ολιστικής Συναισθηματικής Ανάπτυξης "Συναισθηματίζειν" θα βρείτε ΕΔΩ