Κλείσιμο

Νάνσυ Αλεβίζου

19 Oct, 2020

Η σημασία των παιχνιδιών στοίβαξης

Μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών είναι τα παιχνίδια στοίβαξης. Τα Παιχνίδια Στοίβαξης που φαντάζουν απλά, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των πρώτων γνώσεων των παιδιών. Οι τρόποι που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε είναι πολλαπλοί και χρειάζονται απλώς λίγη… φαντασία! Παρακάτω αναφέρονται τα ωφέλη των παιχνιδιών στοίβαξης των παιδιών.

Αδρή Κινητικότητα

Ενώ το παιδί κάθεται, πρέπει να σταθεροποιεί τους μυς του, για να διατηρεί ισορροπία. Το παιδί προσεγγίζοντας τα παιχνίδια, πρέπει να συντονίζει τις κινήσεις του.

Λεπτή κινητικότητα

Μαθαίνει να εξερευνά με τα χέρια του, δείχνει, πιάνει, πετάει, κουνάει κ.α.

Οπτικές & Χωρικές δεξιότητες

Μαθαίνει χωρικές έννοιες, το εύρως των κινήσεων, την ευαισθητοποίηση του σώματος και βελτιώνει ταυτόχρονα τον συντονισμό χεριού – ματιού.

Κοινωνικές Δεξιότητες

Όταν το παιδί παίζει μαζί μας μοιράζεται την κοινή προσοχή , την κοινή χρήση, μαθαίνει να περιμένει τη σειρά του, μαθαίνει να είναι ευέλικτο & εξελίσσει τις δεξιότητες για αλληλεπίδραση.

Φαντασία

Το παιδί μπορεί να ακολουθήσει το δικό του σχέδιο ή μπορεί να μοιραστεί τη σκέψη ενός φίλου του & να συνεργαστούν, για να υλοποιήσουν την ιδέα τους.

Γλωσσικές έννοιες

Το παιδί μαθαίνει τα μεγέθη (μικρότερο – μεγαλύτερο) , χρονικές ακολουθίες (πρώτα – μετά – στο τέλος), τοπικά επιρρήματα (πάνω – κάτω – εδώ – εκεί), χρώματα, αριθμούς, σχήματα & εκτέλεση εντολών.

Δημιουργικότητα

Τα παιχνίδια στοίβαξης μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα από τα παιδιά & να ανασυνδυάζονται με πολλούς τρόπους.

Επίλυση προβλήματος

Το παιδί για να πετύχει το στόχο του, πρέπει κα σκεφτεί τι να κάνει και τι όχι, π.χ.: “Ποιό κουτί πρέπει να βάλω μετά, για να φτάσω πιο ψηλά;”

Αυτοεκτίμηση

Τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι έχουν ιδέες & μπορούν να τις δημιουργήσουν και αυτό τους δίνει ικανοποίηση.

Ανάπτυξη Λόγου & Ομιλίας

Μην ξεχνάτε πως κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού χρησιμοποιείτε επαναλαμβανόμενους ήχους, λέξεις και φράσεις, με αποτέλεσμα το παιδί να τις ακούει και κατ’ επέκταση να τις επαναλαμβάνει.

Εκτέλεση εντολών

Καθοδηγήστε το παιδί να στοιβάξει τους κύβους με συγκεκριμένες απλές ή σύνθετες εντολές, π.χ. Πάρε τον κύβο με τις πεταλούδες και τοποθέτησέ το πάνω στο κουτί με τους με τα λουλούδια.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών "Πες το μαζί μου", επισκεφθείτε το προφίλ τους: ΕΔΩ