Κλείσιμο

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΖΕΙΝ

9 Jul, 2021

Γνωρίζατε ότι το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου αναπτύσσεται πρώτα;

Αυτό συμβαίνει όταν τα παιδιά είναι 3-4 ετών. Η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, δε συνδέεται πλήρως έως ότου τα παιδιά είναι περίπου 7 ετών. Ως εκ τούτου, τα πρώτα επτά χρόνια αναγνωρίζονται ως η κρισιμότερη περίοδος στην ανάπτυξη των παιδιών.

Η λειτουργικότητα του αριστερού εγκεφάλου αφορά τη γλώσσα, αριθμητική, τον αλφαβητισμό, την ανάλυση. Είναι το λογικό, υπολογιστικό, σχεδιαστικό, πολυάσχολο μέρος μας που μας κρατά αγκυροβολημένους στον πραγματιστικό κόσμο, στο παρελθόν και στο μέλλον.

Ο δεξιός εγκέφαλος, από την άλλη πλευρά, είναι υπεύθυνος για την ενσυναίσθηση, τη διαίσθηση, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Εκεί αναρωτιόμαστε, ονειρευόμαστε, συνδεόμαστε. Μέσω του δεξιού εγκεφάλου ζούμε στο παρόν!

Ενώ ο αριστερός εγκέφαλος ενδιαφέρεται περισσότερο για τα αποτελέσματα ή το προϊόν, ο δεξί εγκέφαλος ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για τη διαδικασία - το ταξίδι είναι αυτό που έχει σημασία, όχι ο προορισμός.

Ενώ ο αριστερός εγκέφαλος βάζει τη ζωή σε κομμάτια, ο δεξιός εγκέφαλος τα ενώνει.

Γι'αυτό τα μωρά δεν αισθάνονται καμία διάκριση μεταξύ τους και του περιβάλλοντός τους. Όλα είναι ένα!

Τα παιδιά πολύ εύκολα μας υπενθυμίζουν, με την ευγένεια του δεξιού εγκεφάλου τους, ότι η ζωή αφορά την απόλαυση των μικρών πραγμάτων, την εξερεύνηση και την έκπληξη.

Ο δεξιός εγκέφαλος είναι σαν μία παιδική χαρά. Αφήστε τα παιδιά να ζουν σε αυτήν την πιο φυσική κατάσταση μέσω του αδόμητου παιχνιδιού τους, και όλων των παραγώγων του.

Τα άτομα που έχουν έναν υγιή δεξί εγκέφαλο μπορούν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία του αριστερού εγκεφάλου τους με θετικούς τρόπους. Αυτός είναι ο σκοπός του αριστερού-λογικού εγκεφάλου: να εξυπηρετεί το δεξί εγκέφαλο - το να εξυπηρετεί την ύπαρξή μας.

 

«Ο διαισθητικός νους είναι ένα ιερό δώρο και ο λογικός νους είναι πιστός υπηρέτης. Δημιουργήσαμε μια κοινωνία που τιμά τον υπηρέτη και έχει ξεχάσει το δώρο.» 

Άλμπερτ Αϊνστάιν