Κλείσιμο

Παναγιωτοπούλου Ελευθερία

2 Aug, 2021

Παιδί και Παιχνίδι - Λέξεις ομόρριζες αλλά και ταυτόσημες!

Αφήνουμε τα παιδιά να παίξουν...

Τα παιδιά και το παιχνίδι είναι ομόρριζα. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τα παιδιά να μην παίζουν. Η ανάγκη του παιδιού για παιχνίδι είναι το ίδιο σημαντική με την ανάγκη του για φαγητό, αγάπη και φροντίδα. Αυτή η ανάγκη δεν σβήνει ακόμα και στη δύσκολη περίοδο που περνάμε.

Όταν κάνουμε λόγο για παιχνίδι πρέπει να έχουμε κυρίως υπόψη μας το ελεύθερο παιχνίδι, το εθελοντικό. Το παιχνίδι που δεν πρέπει να εξυπηρετεί κανένα συγκεκριμένο σκοπό. Το παιχνίδι που τα ευχαριστεί και όχι γιατί τους το επιβάλλουν εξωτερικοί παράγοντες, γιατί το θέλουν τα ίδια και όχι γιατί το θέλει κάποιος άλλος.

Μέσα από το παιχνίδι δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του, να αντιληφτεί καλύτερα τη ζωή. Είναι ένας κόσμος, που τοποθετείται μεταξύ της φαντασίας και της πραγματικότητας. Ο ρόλος της φαντασίας στο παιχνίδι είναι τόσο σημαντικός που ο Ρώσος ψυχολόγος Λεβ Βιγκότσκι ανέφερε ότι η φαντασία είναι ένας νέος σχηματισμός στη συνείδηση του παιδιού, η οποία εμφανίζεται στον τρίτο χρόνο της παιδικής ηλικίας και απουσιάζει τελείως από τα ζώα. Αυτό που προηγείται, λοιπόν, στο παιχνίδι δεν είναι η χαρά του παιχνιδιού, αλλά η φαντασία.


Αποκλειστική προσφορά από το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών «Ψυχογραφείν» με δωρεάν αξιολογήσεις Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας και Ειδικής Διαπαιδαγώγησης, για τους μήνες Σεπτέμβριο & Οκτώβριο. Δείτε την προσφορά εδώ


 

Στην κάθε αναπτυξιακή φάση το παιδί παίζει διαφορετικά, εξελίσσσει το παιχνίδι από το ατομικό στο συνεργατικό, χρησιμοποιώντας διαφορετικά παιχνίδια. Τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ο χρόνος του «πραγματικού» παιχνιδιού, με αύξηση του χρόνου που τα παιδιά βρίσκονται απέναντι από τις οθόνες, παίζοντας. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα δικαιώματα αναγνωρίζει το παιχνίδι ως πολύτιμο και απαραίτητο στοιχείο της παιδικής ανάπτυξης και ως δικαίωμα του κάθε παιδιού ( Ηνωμένα Έθνη , 1989)

Αφήνουμε τα παιδιά να παίξουν, γιατί όπως έλεγε και ο θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Φρίντριχ Σίλερ «ο άνθρωπος παίζει όταν είναι στην κυριολεξία άνθρωπος και είναι ολοκληρωμένος άνθρωπος όταν παίζει» 

Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών «Ψυχογραφείν» θα βρείτε εδώ