Κλείσιμο
author image

ΕΛΣΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Λογοθεραπεύτρια-Ειδική Φωνοθεραπεύτρια MSc στη Παθολογία Φωνής, UCL-Uk Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

25 Jan, 2022

Eφηβοφωνία και Λογοθεραπεία

Εφηβοφωνία (Ηβηφωνία)

Η ωρίμανση της φωνής είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία, η οποία συμβαίνει περισσότερο έντονα στα αγόρια και λιγότερο στα κορίτσια, κατά την ηλικία της ήβης. Κατά την περίοδο αυτή, ο λάρυγγας των αγοριών αναπτύσσεται ταχύτατα και αποκτά σε μικρό χρονικό διάστημα διαστάσεις ενήλικα. Οι φωνητικές χορδές διπλασιάζονται σχεδόν σε μήκος και η μάζα τους αυξάνεται αισθητά. Κάποιες φορές όμως, διαπιστώνεται ότι ενώ η φυσική ανάπτυξη του παιδιού εξελίσσεται ομαλά και ο λάρυγγας εύκολα αποκτά τις νέες του διαστάσεις η φωνή καθυστερεί να «σπάσει» ή να «χοντρύνει». Το πρόβλημα είναι γνωστό ως Εφηβοφωνία ή Ηβηφωνία και σημαίνει τη παθολογική μεταφορά του ύψους της φωνής και τη διατήρηση της ψιλής φωνής στα αγόρια πέραν της ηλικίας που αναμένεται η φυσιολογική αλλαγή-ωρίμανση της φωνής τους.

Συχνότητα 

Η εφηβοφωνία εμφανίζεται στα αγόρια ή τους άνδρες που για κάποιο λόγο δεν έχει αλλάξει και σταθεροποιηθεί η φωνή τους στην εφηβική ηλικία ή σε γυναίκες με πολύ ψιλή, τσιριχτή ή παιδική φωνή που νιώθουν ότι η φωνή τους δεν τους αντιπροσωπεύει στο φύλο και την ηλικία τους.

Παρουσιάζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στα αγόρια από ότι στα κορίτσια, επειδή η αλλαγή στην φωνή των υπόλοιπων αγοριών της ηλικίας αυτής είναι έντονη (αρχίζει η φωνή να γίνεται «μπάσα» και «χοντραίνει»). Εξαιτίας της παρατεταμένης καθυστέρησης στην ωρίμανση της φωνής, η ψιλή φωνή αποτελεί αιτία έντονης ανησυχίας καθώς κάνει τα αγόρια να αισθάνονται ότι ξεχωρίζουν από τους συνομηλίκους τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στιγματίζονται από την κοινωνία και ενδεχομένως να γίνονται δέκτες χλευασμού.

Που οφείλεται;

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας οι ορμονικές αλλαγές είναι ταχύτατες, ο λάρυγγας αποκτά τις διαστάσεις ενός ενήλικα και οι φωνητικές χορδές αλλάζουν σε μήκος και μάζα. Η εφηβοφωνία οφείλεται στη δυσαρμονική ανάπτυξη των οργάνων που μπορεί να συμβεί σ’ αυτήν την ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι ο λάρυγγας παραμένει παιδικός και οι μύες του λάρυγγα δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό του εφήβου. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες του ατόμου σε σχέση με το περιβάλλον του.

Διάγνωση 

Για τη σωστή αξιολόγηση και διάγνωση της εφηβοφωνίας θα πρέπει ο έφηβος να υποβληθεί σε μία πλήρη Ωτορινολαρυγγολογική εξέταση από ΩΡΛ (Φωνίατρο), ο οποίος έχει εξειδικευθεί στις διαταραχές της φωνής, ώστε να επιβεβαιωθεί η ομαλή ανάπτυξη του λάρυγγα και να αποκλειστεί κάποιο παθολογικό αίτιο. Απαραίτητη είναι και η ενδοκρινολογική εξέταση για αποκλεισμό τυχόν ενδοκρινολογικών προβλημάτων. Εάν διαπιστωθεί ότι το πρόβλημα της ψιλής φωνής είναι όντως πρόβλημα εφηβοφωνίας και όχι κάποιας άλλης οργανικής αιτίας, η αποκατάσταση της φωνής γίνεται από Λογοθεραπευτή - Ειδικό Φωνοθεραπευτή (εξειδικευμένος λογοθεραπευτής στις διαταραχές φωνής).

Λογοθεραπεία (Φωνοθεραπεία)

Ο λογοθεραπευτής θα αποκαταστήσει τη σωστή λειτουργία του λάρυγγα και θα βοηθήσει τον έφηβο να τοποθετεί φωνητικά σωστά τη φωνή του, δηλαδή τη φωνή που του ταιριάζει καλύτερα ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του.

Η αποκατάσταση της φωνής διαρκεί μερικές συνεδρίες λογοθεραπείας, χωρίς να απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, έως ότου το άτομο τοποθετήσει σωστά τη φωνή του. Απαραίτητη προϋπόθεση για καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα είναι το άτομο να θέλει (κίνητρο) και να έχει συνειδητοποιήσει ότι θα αλλάξει η φωνή του.


Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Κέντρο ειδικών θεραπειών "Efamillon";

κάντε κλικ στην εικόνα