Κλείσιμο

Συνέντευξη με τον καραγκιοζοπαίχτη Κώστα Σπυρόπουλο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Σκιών

Το Θέατρο Σκιών, μια λαϊκή τέχνη που η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων, εορτάζεται κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο στις 28 Μαρτίου!

Όταν ακούμε Θέατρο Σκιών, στο μυαλό όλων μας έρχεται ο λαϊκός ήρωας που μεγάλωσε τόσες γενιές.. Φυσικά αναφερόμαστε στον Καραγκιόζη! 

Επικοινωνήσαμε με τον συνεργάτη του Kidsproject.gr και αγαπημένο καραγκιοζοπαίχτη μικρών και μεγάλων, Κώστα Σπυρόπουλο, γιο και άξιο συνεχιστή του μεγάλου Θανάση Σπυρόπουλου σε μια μοναδική συνέντευξη που αξίζει να διαβάσετε...

1. Στην κυριολεξία μεγάλωσες πίσω από τους «μπερντέδες» και είχες την τύχη να μαθητεύσεις δίπλα στον καταξιωμένο Καραγκιοζοπαίχτη και πατέρα σου Θανάση Σπυρόπουλο, ο οποίος σε δίδαξε την τέχνη του Θεάτρου Σκιών. Από τότε που θυμάσαι τον Κώστα, νιώθεις ότι ήσουν πάντα γεννημένος να γίνεις Καραγκιοζοπαίχτης;

Γεννήθηκα μέσα στον Καραγκιόζη και αυτό που θυμάμαι κυρίως απ' τα παιδικά μου χρόνια είναι τον εαυτό μου με μια φιγούρα στα χέρια!!! Βέβαια, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχα πατέρα και δάσκαλο έναν απ' τους μεγαλύτερους κ απ' τους πιο ταλαντούχους καραγκιοζοπαίχτες, τον Θανάση Σπυρόπουλο!!!

Το μήλο κάτω απ' τη μηλιά... έπεσε!!!


 
2. Λένε πως έχεις πάρει την κίνηση του πατέρα σου και τη μεγαλοφυή οργάνωση παραστάσεων, ενώ παράλληλα συνεχίζεις ένα πολύ δύσκολο έργο και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Θα συμπληρώσω ότι είσαι ένας πολυτάλαντος άνθρωπος με πολύ μεράκι και αγάπη για τον Καραγκιόζη. Είναι αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν έναν καλό Καραγκιοζοπαίχτη;

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός καραγκιοζοπαίχτη είναι το μεράκι και η αγάπη του για αυτή την τέχνη του θεάτρου σκιών!!! Όμως, χρειάζονται και πολλά άλλα ώστε να καταφέρει κάποιος να είναι καλός και άξιος Καραγκιοζοπαίχτης...

Η παροιμία λέει ''Με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τα ίδια γράμματα θα μάθεις"...Κι εγώ πιστεύω ότι έχω τον καλύτερο δάσκαλο δίπλα μου, τον πατέρα μου!!!

Image

 3. Μαθητής και μοναδικός συνεχιστής της τέχνης του Θανάση Σπυρόπουλου, συνεχίζεις να γράφεις βασικές σελίδες σε ένα τεράστιο κεφάλαιο της πολιτισμικής μας παράδοσης. Πόσο βαρύ φορτίο είναι αυτό για σένα;

Τίποτα δεν είναι βαρύ όταν το αγαπάς!!! Κι εγώ αγαπάω πολύ την τέχνη μου... Μου δίνει δύναμη, ζωή, ενέργεια και χαρά όταν βλέπω τις φατσούλες των μικρών παιδιών να χαμογελούν!!!

Με αυτά τα "όπλα" προσπαθώ να "χτίσω"  ένα τεράστιο κεφάλαιο στον καραγκιόζη, όπως κι εσείς είπατε, και ειδικά όταν είσαι γιος του Θανάση Σπυρόπουλου.... συγκρίνεσαι θες, δε θες!!!

 
4. Θέλω να θυμηθείς και να μου μιλήσεις για την πρώτη σου παράσταση, την οποία έδωσες σε ηλικία 8 ετών. Μπορείς να μου μεταφέρεις τα συναισθήματά σου;

Την πρώτη μου παράσταση την έδωσα όταν ήμουν 8 ετών, στο φεστιβάλ του καραγκιοζοπαίχτη Μάνθου Αθηναίου, ο οποίος ήταν εξίσου καλός και παλαιός καραγκιοζοπαίχτης όπως και ο πατέρας μου! Θυμάμαι, έπαιξα ένα απόσπασμα απ' το έργο "Τα 100 εντάλματα του Καραγκιόζη"... Έτρεμαν τα πόδια μου, από κάτω είχα πολύ σημαντικό κόσμο και κυρίως παλαιούς καραγκιοζοπαίχτες όπως ο Μάνθος Αθηναίος, ο Θανάσης Σπυρόπουλος, ο Δεσσύλας, ο Θούγας ,ο Παλαιοθόδωρος,κ.ά.

Μόλις είπα την τελευταία ατάκα, σηκώθηκε ο πατέρας μου συγκινημένος και με φίλησε!!!

5. Θυμάσαι κάτι χαρακτηριστικό που σου ανέφερε κάποιο παιδί κατά τη διάρκεια ή στο τέλος κάποιας παράστασης;

Ναι, στο τέλος μιας παράστασης, τόνισα στα παιδιά μέσω του Καραγκιόζη,  ότι δεν πρέπει ποτέ να λέμε ψέματα και πως αν κάναμε το λάθος και λέγαμε, μετά θα έπρεπε να φερθούμε με ειλικρίνεια και να πούμε την αλήθεια!!!! Στο τέλος της παράστασης, καθώς μάζευα τη σκηνή μου, ήρθε ένα μικρό αγόρι και μου είπε "Κύριε Κώστα, κι εγώ είπα ψέματα, αλλά το έκανα για καλό σκοπό... Για να είναι πάλι ο μπαμπάς μου κ η μαμά μου αγκαλιά!".

Εκείνη τη στιγμή σταμάτησα τη δουλειά που έκανα και του εξήγησα ότι υπάρχουν και αυτά τα ψέματα που λέμε και είναι όντως για καλό σκοπό και πώς όταν πάει σπίτι και δει τη μαμά και τον μπαμπά του, να τους πει την αλήθεια!!! Ο Καραγκιόζης λοιπόν είναι για τα παιδιά!!!

 
6. Ποιο είναι το πιο απαιτητικό πράγμα που πρέπει να κάνεις σε μια παράσταση; 

Το πιο απαιτητικό πράγμα που πρέπει να κάνεις σε μια παράσταση είναι να ικανοποιήσεις" το παιδικό κοινό, είτε είσαι καλά είτε όχι!!!Το χαμόγελο των παιδιών αποτελεί τη μεγαλύτερη απαίτηση στο έργο μας!


7. 
Πες μου λίγα πράγματα για την οικογένειά σου… Θα έχουμε ένα δεύτερο Θανάση Σπυρόπουλο στο μέλλον;

Με τη σύζυγό μου, τη Μαργαρίτα, είμαστε 13 χρόνια μαζί!!! Έχουμε 3 παιδιά (2 κόρες και τον 17 μηνών γιο μας)... Ο γιος μου λοιπόν, ο Θανάσης Σπυρόπουλος, ελπίζω να καταφέρει να αντλήσει την τέχνη από μένα κ απ' τον παππού του!!! Φροντίζω από τώρα γι' αυτό!!!

Η σύζυγός μου είναι πίσω από όλη την οργάνωση του θιάσου μας, έχει αναλάβει και όλη την επικοινωνία... απ' την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε είναι δίπλα μου σε ό,τι κάνω όσον αφορά τον Καραγκιόζη και πολλές φορές δρα πριν από εμένα... Για μένα!!!

 
8. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος; Μπορεί σήμερα κάποιος να βγάλει «τα προς το ζην» ως Καραγκιοζοπαίκτης; 

Ο κλάδος των καραγκιοζοπαιχτών αλλά και του θεάματος γενικότερα, πλήττεται πάρα πολύ εδώ και 3 χρόνια λόγω της πανδημίας... Οι λογαριασμοί, τα ενοίκια ,οι υποχρεώσεις, τα πάγια έξοδα "τρέχουν"...

....Είναι πολύ δύσκολο να βγάλει κάποιος τα προς το ζην μόνο με τον καραγκιόζη, για να το πετύχει αυτό θέλει τεράστια υποδομή και κυρίως καλλιτεχνική... Εγώ έχω καταφέρει να ζω την πενταμελή οικογένειά μου μόνο με τον Καραγκιόζη και αυτό γιατί έχω 2 χειμερινά  θέατρα ιδιόκτητα και το καλοκαίρι κάνω περιοδείες σε όλη την Ελλάδα... Αλλά και πάλι δυσκολεύομαι να τα βγάλω εις πέρας….


9. 
Μίλησέ μου για το Θέατρο σκιών «Θανάσης Σπυρόπουλος» και το Μουσείο του Καραγκιόζη στους Αγίους Αναργύρους.

Το θέατρο σκιών "Θανάσης Σπυρόπουλος" βρίσκεται στο Γαλάτσι, όπου εκεί έκανε ο πατέρας μου τα γυρίσματα των επεισοδίων για την ΕΡΤ2 το 1980-1990 όπου έπαιζε 10 χρόνια στην κρατική τηλεόραση!!!

Το ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ βρίσκεται στους Αγίους Αναργύρους και όταν πρωτοήρθε στην Αθήνα ο πατέρας μου, το λειτουργούσε ως καλοκαιρινό θέατρο!!! Έπειτα έφτιαξε το Μουσείο, το οποίο είναι και θέατρο σκιών!!! Έχει μεγάλη συλλογή από τους πιο παλιούς καραγκιοζοπαίχτες... Από την 1η φιγούρα του Καραγκιόζη μέχρι και σήμερα!!! Φιγούρες, ρεκλάμες, σκηνικά από το 1856 μέχρι και σήμερα!!!


10.
Πόσοι είναι πλέον οι Καραγκιοζοπαίχτες που ασχολούνται επαγγελματικά με το θέατρο σκιών;

Οι επαγγελματίες καραγκιοζοπαίχτες αυτή τη στιγμή μετρούνται στις δύο παλάμες... Γιατί για να δηλώνεις επαγγελματίας καραγκιοζοπαίχτης θα πρέπει να έχεις μαθητεύσει δίπλα σε κάποιον ‘‘μάστορα’’…. και όχι να μαθαίνεις να παίζεις από το YouTube, από τα dvd και τις κασέτες ή γιατί βγάζεις εύκολα χρήματα εις βάρος της τέχνης αυτής... Το ίδιο ισχύει και για τον χώρο των ηθοποιών και των μουσικών... Δεν μπορεί να είσαι μουσικός και να δηλώνεις καραγκιοζοπαίχτης, ούτε ηθοποιός και να δηλώνεις μουσικός και το αντίστροφο… Ο Καραγκιόζης δεν είναι παιχνίδι για να παίζουμε... είναι ΤΕΧΝΗ και οφείλουμε να τη σεβαστούμε και να την υπηρετούμε!!!

Είναι χρέος & καθήκον μας απέναντι στα παιδιά… ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ... ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Την Παρασκευή 1η , 8 & 15 Απριλίου στις 20:00, θα είμαστε στο θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8-12, Αθήνα) με 3 παραστάσεις θρησκευτικού περιεχομένου, με αφορμή το Πάσχα οι οποίες έχουν παιχτεί πάνω από 50 χρόνια πριν… “Οι 10 Εντολές με τον Καραγκιόζη” που περιλαμβάνουν 3 διαφορετικά έργα (Το θαύμα του Σταυρού, Οι δύο Παπατζήδες και η Κασσιανή), με ζωντανή ορχήστρα και το ρόλο της Κασσιανής ερμηνεύει η Μπέττυ Χαρλαύτη! Η προπώληση εισιτηρίων είναι μέσω viva.gr. (Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ)

Tην Κυριακή 3, 10 & 17 Απριλίου στις 12:00, θα είμαστε στον Κινηματογράφο ΑΒΑΝΑ (Λυκούργου 5, Χαλάνδρι), στις ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ, με τρείς ακόμα διασκεδαστικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, όπου επίσης η προπώληση εισιτηρίων γίνεται μέσω viva.gr.

Κάθε Κυριακή στις 17:30 στο παραδοσιακό θεατράκι “Θανάσης Σπυρόπουλος” (Έρσης 9- Γαλάτσι, πλατεία Λαμπρινής) , το οποίο λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια, με διαφορετικό έργο κάθε εβδομάδα.

Προσεχώς , θα βρεθούμε στο θέατρο “ΑΜΑΛΙΑ” στη Θεσσαλονίκη με μία ιδιαίτερη παραγωγή στο θέατρο σκιών, πρόκειται για ένα ρεμπέτικο musical θεάτρου σκιών, με πρωταγωνιστή τον λαϊκό μας ήρωα, τον Καραγκιόζη, με τον ρεμπέτη Κωνσταντίνο Παπαϊωάννου (Κουτσαβάκη) και την  τετραμελή ρεμπέτικη ορχήστρα του και πολλές εκπλήξεις επί σκηνής!!! Η παράσταση θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα!

Με αφορμή τη συμπλήρωση  των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης, έχω γράψει το έργο “Η Σκιά της Σμύρνης – ο Καραγκιόζης”, με τον εξαίρετο σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Κυριακού, όπου ο γνωστός μας ήρωας, ο Καραγκιόζης, θα μας ‘‘ταξιδέψει’’ στην ιστορία της Σμύρνης. Από το ‘‘σήμερα’’, θα μεταφερθούμε στο 1922 για να μας ‘‘ξυπνήσει’’ μνήμες, διηγήσεις και ακούσματα από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Την ίδια ώρα στην σκηνή θα βρίσκεται τετραμελής παραδοσιακή ορχήστρα από δεξιοτέχνες μουσικούς παίζοντας σκοπούς και τραγούδια.


Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Θέατρο Σκιών Θανάση & Κώστα Σπυρόπουλου,

κάντε κλικ στην εικόνα:

Θέατρο Σκιών Καραγκιόζη - Θανάση & Κώστα Σπυρόπουλου logo