Κλείσιμο

Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη του φαντασμαγορικού Magic Circus Show, Αντώνη Πασβάντη!

Το Kidsproject.gr, ως επίσημος χορηγός επικοινωνίας του Magic Circus Show, φρόντισε να εξασφαλίσει για τους αναγνώστες του μια αποκλειστική συνέντευξη από τον σκηνοθέτη της παράστασης, Αντώνη Πασβάντη.

Το Magic Circus Show θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στο Βεάκειο θέατρο Πειραιά!

Αρχικά, κύριε Πασβάντη, πείτε μας λίγα λόγια για τον εαυτό σας, για το έργο και την πορεία σας.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, αρχικά, για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για την παράστασή μας και για την τέχνη που υπηρετώ και τόσο αγαπώ.

Προσωπικά, είναι 23 χρόνια που ασχολούμαι με την τέχνη του τσίρκο, με το θέατρο και τον χορό. Έχω παρακολουθήσει μαθήματα στη σχολή Espai de Cirque στην Βαλένθια της Ισπανίας και στην Katakomben στο Βερολίνο της Γερμανίας και ειδικεύομαι ως καλλιτέχνης και δάσκαλος με τα εναέρια ακροβατικά, τα ζογκλερικά και το fire show. Έχω παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου στη σχολή ΣΜΟΥΘ στη Λάρισα και ασχολούμαι με τον σύγχρονο χορό και τη σωματική έκφραση αντίστοιχα όλα αυτά τα χρόνια αναζητώντας καινούριους τρόπους, μεθόδους έκφρασης και προσωπικής εξέλιξης. Τα τελευταία 10 χρόνια έχω τον προσωπικό μου χώρο στα Άνω Πετράλωνα, όπου προπονούμε καθημερινά και διδάσκω την τέχνη των εναέριων ακροβατικών και των ζογκλερικών. 

Έχω συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο και με διάφορες παραγωγές και ομάδες σε παραστάσεις που έγιναν στη χώρα μας όπως στην Επίδαυρο, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Ηρώδειο, στο REX, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, στο Θέατρο Βράχων και σε πολλές ακόμη σκηνές της Ελλάδας. Επίσης, έχω συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού και έχω ταξιδέψει στην Κίνα, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Αλβανία και Σκόπια.

Έχω γράψει και σκηνοθετήσει παραστάσεις και circus performances σε διάφορες σκηνές της Αθήνας όπως ‘Το ταξίδι της ζωής’ και ‘Η μαγεία των Ονείρων’ στην κεντρική σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου , τo ‘Seven’ και το ‘Circus del Arte’ στο El Convento Del Arte, το ‘Circus Cabaret’ στο Piree και πέρσι το ‘Circus Show’ στο θέατρο Αυλαία στον Πειραιά. Τα τελευταία 5 χρόνια διοργανώνω με τον φίλο και συνεργάτη Άγγελο Σταματιάδη τον Πανελλήνιο διαγωνισμό εναερίων ακροβατικών εδώ στην Αθήνα, όπου στόχος μας είναι να προβληθεί η ομορφιά της εναέριας τέχνης και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν θεσμό που θα αγκαλιάζει όλες τις σχολές και αθλητές των εναερίων ακροβατικών. 

Φέτος τον χειμώνα συμμετείχα και κέρδισα σε διαγωνισμό που έγινε στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Ταλίν, τον τίτλο του Παγκόσμιου πρωταθλητή Fire artist of the year 2022 και μπόρεσα να φέρω τον τίτλο για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 

Αισθάνομαι ευλογημένος που μπόρεσα να βρω αυτό που πραγματικά με κάνει ευτυχισμένο και που μπορώ να προσφέρω την ομορφιά της τέχνης του τσίρκο στην υπέροχη χώρα μας.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για φέτος;

Φέτος, όπως και πέρσι, θα σας περιμένουμε στον ιστορικό χώρο του θεάτρου Αυλαία στον Πειραιά με μια καινούρια οικογενειακή παράσταση τσίρκο που θα σκηνοθετώ και θα συμμετέχω. Σύντομα θα υπάρξει και ανακοίνωση του θεάτρου όπου θα μπορούν οι ακροατές να ενημερωθούν μέσα από την επίσημη σελίδα του. 

Καθώς επίσης θα συνεχίσω τη συνεργασία μου και θα συμμετέχω στην παράσταση Parfiet που γίνετε στο πρώην Estate, πίσω από το κέντρο Αθηνών επί της Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη γωνία, που σκηνοθετεί ο Γιώργος Βάλαρης και χορογραφεί ο Μάρκος Γιακουμόγλου σε ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό θέαμα με στοιχεία circus.

Το Magic Circus Show τι ακριβώς είναι; Τι θα δει ο θεατής που θα έρθει να το παρακολουθήσει;

Το Magic Circus Show είναι μια παράσταση τσίρκο που συμμετέχουν 11 μοναδικοί καλλιτέχνες και αναμειγνύει όλα τα εντυπωσιακά στοιχεία του τσίρκο δημιουργώντας ένα υπέροχο θέαμα για όλη την οικογένεια.  Είμαι στην ευχάριστη θέση να συνεργάζομαι με καταξιωμένους καλλιτέχνες ο καθένας μοναδικός στο είδος του. Ο Τρίσταν θα μας μεταφέρει στον μαγικό του κόσμο με εντυπωσιακά μαγικά τεχνάσματα, όπως εξαφανίσεις, αιωρήσεις και θα παίξει με την δύναμη του μυαλού. Ο υπέροχος Alex de Pari θα μας μεταφέρει στον ιδιαίτερο κόσμο του silent comedy με στοιχεία παντομίμας και σύγχρονου clowning σε μοναδικά κωμικά νούμερα. Ο Κωνσταντίνιος Κωνσταντινίδης (Orto) θα μας ταξιδέψει με ένα υπέροχο ακροβατικό νούμερο ισορροπώντας και χορεύοντας μέσα σε ένα τεράστιο μεταλλικό δαχτυλίδι (cyr wheel). Οι εναέριες ακροβάτισσες Δάφνη Μαλτέζου και Εύα Γαλάνη θα μας εντυπωσιάσουν με τα ριψοκίνδυνα εναέρια ακροβατικά τους επάνω σε κρίκο, ιμάντες, πανιά και σχοινί μέσα από δυναμικές χορογραφίες. Ο ζογκλέρ Χρήστος Μπιράκος (Christian) θα μας εντυπωσιάσει με ένα ιδιαίτερο ζογκλερικό νούμερο με hula hoops σε κωμική διάθεση και με τον γερμανικό τροχό (German wheel)  σε ένα μοναδικό ακροβατικό νούμερο. Οι ακροβάτισσες Νίνα Σαβίδη και Ευαγγελία Μόσιου θα μας καταπλήξουν με την ευλυγισία τους, τις στηρίξεις και τα κατακόρυφα επάνω σε στύλους σε ένα υπέροχο νούμερο. Καθώς επίσης η σκηνή θα γεμίσει με εντυπωσιακά ζογκλερικά νούμερα με κορύνες που θα γεμίσουν τον ουρανό και θα εναλλάσσονται μεταξύ 4 καλλιτεχνών σε ένα μοναδικό θέαμα και για το τέλος θα παρουσιάσουμε το πιο εντυπωσιακό θέαμα με φωτιές που έχω δείξει ένα μέρος του στο Ελλάδα έχεις Ταλέντο και που κέρδισα τον παγκόσμιο τίτλο φέτος στο πρωτάθλημα στην Εσθονία εμπλουτισμένο με περισσότερους καλλιτέχνες σε εντυπωσιακές χορογραφίες με πολλαπλά φλεγόμενα αντικείμενα που θα κλείσει με πυροτεχνήματα στο πιο φαντασμαγορικό θέαμα. Επίσης, σε κάποια νούμερα θα υπάρχει και η συμμετοχή του κοινού όπου θα ζήσουν από κοντά την ομορφιά της υπέροχης τέχνης του τσίρκο. Θα είναι μια μοναδική παράσταση που θα μας μεταφέρει σε ένα μαγικό κόσμο που δεν πρέπει κανένας να χάσει.

Πώς εμπνευστήκατε τη δημιουργία αυτού του show;

Ασχολούμαι με την τέχνη του τσίρκο, όπως ανέφερα, εδώ και 23 χρόνια.

Είναι μια τέχνη που συνεχώς με συγκινεί και με εμπνέει να δημιουργώ και να μοιράζομαι την ομορφιά της. Η συγκεκριμένη παράσταση είναι μια απόρροια χρόνων όπου συνεργάζομαι με ιδιαίτερους καλλιτέχνες που αποτελούν την πηγή έμπνευσης της συγκεκριμένης παράστασης. Πάντα θαύμαζα την τέχνη της μαγείας και του τσίρκο και πάντα επιθυμώ να δημιουργώ ολοκληρωμένες circus variete παραστάσεις που να εμπεριέχουν όλα αυτά τα διαφορετικά νούμερα ώστε να δημιουργούν μια μοναδική εμπειρία στους θεατές. Να μπορεί να ξυπνά το παιδί που έχουμε όλοι μέσα μας και να μας ωθεί να δοκιμάζουμε και εμείς καινούρια πράγματα που θα μας κάνουν ευτυχισμένους και θα μας φέρουν κοντά στην ομορφιά που διαθέτουμε μέσα μας. Αυτή είναι η μαγεία του τσίρκο που προσπαθώ να μεταφέρω στην συγκεκριμένη παράσταση.

Γιατί αξίζει να έρθει κάποιος με την οικογένειά του;

Το Magic Circus Show είναι ένα θέαμα που δεν πρέπει κανείς να χάσει. Είναι μια μοναδική εμπειρία που μας μεταφέρει σε έναν μοναδικό κόσμο τέχνης, και δεξιοτήτων. Μέσα από εντυπωσιακά νούμερα δημιουργεί δυνατές συγκινήσεις και μας κάνει να νιώθουμε και πάλι παιδιά γεμίζοντάς μας  με χαρά. Αυτή είναι η μαγεία του Magic Circus Show που πρέπει όλοι να έρθουν με την οικογένειά τους ή και μόνοι τους να  το απολαύσουν. 

Συνήθως τα παιδιά πώς αντιδρούν κατά τη διάρκεια των παραστάσεων;

Τα παιδιά πάντα αγκαλιάζουν και αγαπούν την μοναδική αυτή τέχνη και είναι οι πιο αυθόρμητοι κριτές. Παρασύρονται σε έναν μαγικό κόσμο και εντυπωσιάζονται μέσα από τις δεξιοτεχνίες και την ομορφιά του τσίρκο. Έτσι, γεμίζουν με ζητωκραυγές και χαρά κάθε παράσταση και είναι το καλύτερο κοινό. Αγαπώ ιδιαίτερα τα παιδιά διότι είμαι και εγώ γονέας και θαυμάζω την αγνότητα και την αστείρευτη ενέργειά τους και αφήνομαι να παρασυρθώ και να νιώσω και εγώ ξανά την ομορφιά και τη μαγεία του να είσαι παιδί.


Διαβάστε το αφιέρωμα του Kidsproject για το Magic Circus Show, με ένα κλικ στην εικόνα: