Κλείσιμο
author image

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΟΓΛΟΥ

MD, MSc, PhD Παιδοχειρουργός

23 Nov, 2022

Περιεδρικό απόστημα - συρίγγιο, ραγάδες, αιμορροΐδες, πρόπτωση ορθού στα παιδιά | Τεχνική Laser (FILAC)

Το περιεδρικό απόστημα είναι η συλλογή πύου κοντά στον πρωκτικό δακτύλιο, το οποίο συνήθως συνδέεται με συρίγγιο με το ορθό. Πιο συχνά εμφανίζεται σε αγόρια με μεγαλύτερη συχνότητα στα βρέφη ηλικίας 3-8 μηνών. 

Η δημιουργία του περιεδρικού συριγγίου σχετίζεται με την απόφραξη των πρωκτικών κρυπτών στο ύψος της οδοντωτής γραμμής του πρωκτικού σωλήνα και μπορεί να εμφανισθεί σε τραύμα, ανοσοκαταστολή, σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα).  

ΤΥΠΟΙ

Τα αποστήματα και συρίγγια εξαπλώνονται από το σημείο εμφάνισής τους σε διάφορες ανατομικές θέσεις.

– Στο διασφιγκτηριακό χώρο, δηλαδή ανάμεσα στον έξω και έσω σφιγκτήρα

– Στον περιπρωκτικό χώρο, δίπλα στον πρωκτό

– Στον ισχιοορθικό χώρο, ανάμεσα στο ορθό και το ισχιακό κύρτωμα

– Στον χώρο πάνω από τον ανελκτήρα του πρωκτού

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση είναι κλινική με την εμφάνιση μιας επιφανειακής, επώδυνης διόγκωσης στην πρωκτική χώρα που πολλές φορές συνοδεύεται από πυρετό στα βρέφη.

Στην κλινική εξέταση λοιπόν διαπιστώνουμε συνήθως οίδημα και ευαισθησία στην περιπρωκτική χώρα. Αν το απόστημα είναι διασφιγκτηριακό μπορεί να μη φαίνεται εξωτερικά και να γίνεται αντιληπτό μόνο με τη δακτυλική εξέταση. Στην περίπτωση του συριγγίου παρατηρούμε μια μικρή οπή από την οποία εξέρχεται ορώδες υγρό ή πύον. 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία είναι χειρουργική με διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος και χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής. Τα διασφιγκτηριακά αποστήματα παροχετεύονται δια του πρωκτού, μετά από τομή στον υπερκείμενο βλεννογόνο και τον έσω σφιγκτήρα. Η υποτροπή του αποστήματος είναι συχνή, περίπου σε ποσοστό 30-40% οι ασθενείς παρουσιάζουν νέο απόστημα ή συρίγγιο.

Για τη θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου διενεργούμε συριγγοτομή, δηλαδή διάνοιξη του συριγγίου και απόξεση του αυλού του ή συριγγεκτομή, δηλαδή αφαιρούμε το συρίγγιο με τους πέριξ ιστούς.

Σήμερα με τα laser νέας γενιάς με εύκαμπτη οπτική ίνα είναι δυνατή η θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων και στα παιδιά υπό προϋποθέσεις. Η τεχνική FiLaC (Fistula-tract Laser Closure) είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, που διαφυλάσσει τους σφιγκτήρες, με συνέπεια την αποφυγή κινδύνου ακράτειας.

Με τη μέθοδο FiLaC (Fistula-tract Laser Closure) αρχικά χαρτογραφούμε το συρίγγιο με εύκαμπτη μήλη και στη συνέχεια  χρησιμοποιούμε την οπτική ίνα του laser στον συριγγοποιημένο πόρο η οποία τον συρρικνώνει. Με τον τρόπο αυτό το συρίγγιο κλείνει και επουλώνεται.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία του κ. Γεώργιου Καμπούρογλου σε Ημερίδα του Παιδιατρικού Κέντρου Ορθοπρωκτικών & Ουρογεννετικών Παθήσεων του Νοσοκομείου Μητέρα:


Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Γεώργιο Καμπούρογλου MD, MSc, PhD Παιδοχειρουργό;

Κάντε κλικ στην εικόνα