Κλείσιμο
author image

Μαρία Λαγουδάκη

Εκπαιδευτικός Προσχολικής Ηλικίας, M.Sc. Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Εκπαίδευση με Ειδίκευση στις Εναλλακτικές Ψυχοπαιδαγωγικές Προσεγγίσεις. Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων & Ειδικός Επιστήμονας επί των Διδακτικών Μεθόδων

14 Dec, 2022

Συνέντευξη και live συζήτηση με τον ιδρυτή της Εθελοντικής Ομάδας Εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών First Aid Athens, τον ιατρό κ. Χρήστο Κρασαδάκη!

Με σκοπό την ανάδειξη της επιτακτικής ανάγκης γνώσης του τρόπου παροχής πρώτων βοηθειών από όλους, είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τον ιδρυτή της Εθελοντικής Ομάδας Εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών, First Aid Athens, τον ιατρό κ. Χρήστο Κρασαδάκη.
Μέσα από τη συζήτηση μας μάς δόθηκε παράλληλα η δυνατότητα να  αναφερθούμε και στο πολύ σπουδαίο έργο της ομάδας του και να αναδείξουμε κάποια αξιόλογα σημεία που ενδεχομένως να μην είναι γνωστά.
 

Κύριε Κρασαδάκη, πρώτα απ’ όλα, ας ξεκινήσουμε από τα πολύ βασικά. Όταν λέμε πρώτες βοήθειες, τι εννοούμε;
Είναι οι πρώτες ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε μια επείγουσα κατάσταση μέχρι το άτομο που βρίσκεται σε ανάγκη να λάβει την εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα. Ο πρώτος βοηθός είναι ο πρώτος που έρχεται σε επαφή με το άτομο που έχει το πρόβλημα. Άρα, σπάνια ο Ά Βοηθός είναι ιατρός ή διασώστης. Επομένως, οι ενέργειες αυτές απευθύνονται σε όλους. Όχι μόνο σε επαγγελματίες υγείας.

Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε όλοι να παρέχουμε πρώτες βοήθειες και ακόμα περισσότερο οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς;
Γιατί οι επείγουσες αυτές καταστάσεις είναι συχνές στον γενικό πληθυσμό και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι να κάνουμε, ειδικά αν αυτό έχει συμβεί σε ένα μικρό παιδί.

Πώς και πού παρέχετε τα μαθήματά σας και σε τι κοινό απευθύνεστε;
Τα μαθήματά μας απευθύνονται σε όλους!

Στόχος μας εξαρχής ήταν η διαφύλαξη όσων περισσότερων παιδικών ζωών οπότε και το βασικό μας target group περιελάμβανε γονείς και εκπαιδευτικούς. Αυτό δε σημαίνει πως δεν είχαμε στα τόσα σεμινάρια που έχουμε οργανώσει, δέκα χρόνια τώρα, εκατοντάδες παιδιά αλλά και λοιπούς ενδιαφερόμενους που ούτε γονείς ήταν αλλά ούτε και εκπαιδευτικοί, αλλά ήθελαν να μάθουν πώς θα βοηθήσουν τους δικούς τους ανθρώπους ή έναν άγνωστο συνάνθρωπό τους σε μια στιγμή ανάγκης. Αρχικά διεξάγονταν σε χώρους σχολείων, αλλά πλέον τα παρέχουμε σε άλλους χώρους οι οποίοι μας επιτρέπουν να απευθυνθούμε και σε πιο ευρύ κοινό. 

Μέχρι στιγμής, πόσα μαθήματα έχετε παράσχει και πόσοι άνθρωποι τα έχουν παρακολουθήσει; 
Δε μπορώ να υπολογίσω τον αριθμό πλέον. Τα τελευταία 11 χρόνια έχουμε διοργανώσει πάρα πολλά. Έχουν συνολικά εκπαιδευτεί δωρεάν δια ζώσης πάνω από 13.000 άνθρωποι, ενώ τα online σεμινάριά μας έχουν πάνω από 300.000 views.

Από πόσα μέλη αποτελείται η ομάδα σας; Τι ιδιότητα έχουν και ποια καθήκοντα; 
Η First Aid Athens είναι μια εθελοντική ομάδα ιατρών, νοσηλευτών αλλά και ατόμων από άλλους επαγγελματικούς χώρους. Για παράδειγμα, η γραμματέας της Ομάδας, η κα Μάρκου, έχει πολυετή εμπειρία στη γραμματειακή υποστήριξη μεγάλων εταιρειών, ενώ η υπεύθυνη των social media, η κα Μαργαριτίνη, είναι δικηγόρος στο επάγγελμα. Σκοπός της First Aid Athens είναι η κινητοποίηση αλλά και η δωρεάν εκπαίδευση όσο το δυνατόν περισσότερου κόσμου στις Ά Βοήθειες.  

Έτσι, από το 2011, οπότε και συγκροτήθηκε η Ομάδα μας, και έκτοτε έχουν υπάρξει αρκετές προσθήκες εθελοντών μελών. Δυστυχώς, πλέον, λόγω διαφόρων καταστάσεων έχουμε σοβαρή έλλειψη σε εθελοντές-ιατρούς αλλά αυτό δεν έχει επηρεάσει τη λειτουργία μας.

Έχουν υπάρξει πάρα πολλά μέλη της Ομάδας που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό επί σειρά ετών αλλά πλέον για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους (π.χ. κάποιοι μετανάστευσαν ή απέκτησαν μικρά παιδιά) αδυνατούν να βοηθήσουν με φυσική παρουσία, αλλά μας στηρίζουν ηθικά. Μια μάλιστα εκπαιδεύτρια μας, η Αγγέλα Κ. , Οφθαλμίατρος έχασε πρόωρα τη ζωή της, κάτι που μας συγκλόνισε όλους. Επρόκειτο για εξαιρετικό άνθρωπο, φίλο και επιστήμονα.

Στην πορεία σας, από τότε που ξεκινήσατε, έως σήμερα, βρήκατε στήριξη για να μπορέσετε να εξελιχθείτε;
Η λειτουργία μας είναι καθαρά εθελοντική, δεν έχουμε λάβει αλλά ούτε και έχουμε ζητήσει την παραμικρή βοήθεια από κανέναν κρατικό φορέα και ο υπερπλήρης και εξειδικευμένος εξοπλισμός μας έχει αγοραστεί από εμάς. 

Για την αντιμετώπιση ποιων επειγουσών καταστάσεων πρέπει να εκπαιδευόμαστε;
 
Απαραίτητο είναι να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για τις περιπτώσεις όπου η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που η αναμονή της εξειδικευμένης βοήθειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμες επιπλοκές ή και σε θάνατο. Έτσι, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς πρέπει να δράσουμε στην καρδιακή ανακοπή, στην απόφραξη του αεραγωγού από ξένο σώμα, στον πνιγμό, στη σοβαρή αιμορραγία και στη σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Σημαντική είναι, επίσης, η έγκαιρη αναγνώριση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και ενός εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Το να παρακολουθήσουμε μια φορά ένα σεμινάριο είναι από μόνο του αρκετό;
Στις Ά Βοήθειες είναι απαραίτητοι οι αυτοματισμοί προκειμένου να μην περιέλθει το άτομο που καλείται να τις προσφέρει σε κατάσταση πανικού. Αυτό σημαίνει πως ένα σεμινάριο ίσως να μην είναι αρκετό. Χρειάζεται επανάληψη. Θεωρώ πως ανά 1-2 χρόνια οι ενδιαφερόμενοι καλό είναι να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους έστω και online. Έχουμε σώσει το σύνολο των σεμιναρίων μας στη σελίδα μας στο Facebook για όποιον δεν έχει το χρόνο να παραστεί σε κάποιο δια ζώσης σεμινάριο.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί καλούμαστε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε διάφορες καταστάσεις και ουσιαστικά να κάνουμε παροχή πρώτων βοηθειών στα παιδιά. Σε ποιες όμως περιπτώσεις παρά το ότι εμείς έχουμε ενεργήσει και έχουμε
 παρασχέσει τις πρώτες βοήθειες, χρειάζεται να αναζητήσουμε και πιο εξειδικευμένη βοήθεια;
Όταν προσφέρουμε τις Ά Βοήθειες δε γινόμαστε γιατροί. Τα άτομα αυτά σίγουρα θα μεταφερθούν μετά στο νοσοκομείο για να δοθεί η σωστή διάγνωση και η εξειδικευμένη φροντίδα.

Τα μαθήματα πρώτων βοηθειών σε ενήλικες είναι γνωστή πρακτική. Εσείς όμως απευθύνεστε και στα παιδιά. Είναι ωφέλιμο και τα παιδιά να γνωρίζουν πρώτες βοήθειες; Είναι ικανά το κάνουν;  
Ακόμη και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν συμμετέχουν σε μαθήματα Ά Βοηθειών, προσαρμοσμένα  φυσικά για την ηλικία τους. Έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις όπου ένα παιδί έσωσε άλλο παιδί ή το γονέα του λόγω μιας επείγουσας κατάστασης. Αυτό κυρίως στο εξωτερικό, όπου κάτι τέτοιο εφαρμόζεται χρόνια.

Η καθιέρωση της ύπαρξης απινιδωτών στα σχολεία, στους χώρους άθλησης και σε άλλα μέρη όπου παρατηρείται συγκέντρωση πολλών ανθρώπων θεωρείτε ότι θα ήταν ένα καλό μέτρο; 
Από το 2007 υπάρχει σύσταση ώστε να υπάρχει σε κάθε σχολείο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής. Δυστυχώς, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Καλό είναι οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων να αφυπνιστούν και με ελάχιστη συνδρομή του κάθε γονέα (5-10 ευρώ) να αγοράσουν ένα τέτοιο μηχάνημα για κάθε σχολείο.

Δραστηριοποιείστε τόσο έντονα παρέχοντας μαθήματα Πρώτων Βοηθειών ενώ συγχρόνως είστε και μάχιμος γιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο. Από πού αντλείτε δύναμη και κουράγιο να συνεχίζετε να παρέχετε μαθήματα σε όλο και σε περισσότερο κόσμο μεταχειριζόμενος κάθε δυνατό μέσο;
Όταν χάνεις έναν πολύ αγαπημένο σου άνθρωπο στην πιο τρυφερή και αθώα ηλικία του και γνωρίζεις πως αν κάποιος από τους παρευρισκόμενους γνώριζε να παρέχει Α’ Βοήθειες η κατάληξη θα μπορούσε να είναι εντελώς διαφορετική, όλο αυτό σε πεισμώνει προκειμένου να μην ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο σε κάποιο άλλο παιδί.

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους η πολιτεία θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο;
Ναι. Θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική η πιστοποίηση στις Ά Βοήθειες όλων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται με παιδιά και με αθλητές. Ευτυχώς, σιγά σιγά γίνονται βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Επίσης, πρέπει να γίνει εκστρατεία ενημέρωσης για τη σημασία των Ά Βοηθειών καθώς και να γίνει σε όλους τους αθλητικούς χώρους, τόσο στους επαγγελματικούς, όσο και στους ερασιτεχνικούς υποχρεωτική η εγκατάσταση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να μεταφέρετε σχετικά με την ανάγκη εκπαίδευσης στις πρώτες βοήθειες;
Οι Ά Βοήθειες είναι για τους δικούς σας ανθρώπους. Αφιερώστε ένα απόγευμα από τη ζωή σας για να τους βοηθήσετε σε μια ενδεχόμενη επείγουσα κατάσταση.

Ως Kidsproject σας ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας κάνατε να αποδεχθείτε την πρόσκλησή μας για να μιλήσουμε για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Ευχόμαστε πραγματικά από καρδιάς καλή συνέχεια σε αυτό το τόσο κοινωφελές έργο που προσφέρετε και ελπίζουμε και εμείς, με τον δικό μας τρόπο, με τα μέσα που διαθέτουμε, να μπορέσουμε να συνεισφέρουμε στη διάδοσή του!

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ομάδα First Aid Athens και για να μάθετε πώς μπορείτε κι εσείς να εκπαιδευτείτε ή ακόμα και να συνεισφέρετε στην προσπάθεια αυτή, μπορείτε να βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα της ομάδας σε Facebook και Instagram καθώς επίσης, φυσικά, και από το προφίλ της στο Kidsproject.gr!