Κλείσιμο
author image

ΜΑΡΘΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Ειδική Παιδαγωγός Φιλόλογος MA Special Education / B.T.E.C Edexcel Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών Υπεύθυνη Εκδόσεων my-book.gr & Κέντρου Αγωγής Παιδιού & Εφήβου "Εξέλιξη"

4 Jan, 2023

Παγκόσμια Ημέρα Γραφής Braille

Τι ονομάζεται ως κώδικας Braille;

Ο κώδικας Braille είναι το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών. Το όνομά του οφείλεται στον εφευρέτη του Λουδοβίκο Μπράιγ. Η επίσημη καθιέρωση του κώδικα αυτού για την ελληνική γλώσσα έγινε το 1948.

Τι είναι η γραφή Braille;

Το συγκεκριμένο είδος γραφής αποτελείται από έξι ανάγλυφες κουκκίδες. Οι κουκκίδες αυτές είναι τοποθετημένες ανά τρεις και μ’ αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς. Η γραφή διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και η γραφή των «βλεπόντων».

Πότε ανακηρύχθηκε επίσημα η παγκόσμια ημέρα γραφής Βraille;

Η παγκόσμια ημέρα γραφής τυφλών είναι η 4η Ιανουαρίου και ανακηρύχθηκε επίσημα στις 18 Δεκεμβρίου 2018.

Ποιος είναι ο σκοπός της ημέρας αυτής;

Ο σκοπός της ημέρας αυτής είναι να τονιστεί η σημασία της γραφής τυφλών για την καλύτερη επικοινωνία των ανθρώπων με πλήρη ή μερική τύφλωση και αποτελεί μέσο υλοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.


Αξιοποιήστε εκπαιδευτικά βιβλία τα οποία είναι διαμορφωμένα με βάση το αλφάβητο Braille γιατί δικαίωμα στη γνώση έχουν όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως.

Επισκεφθείτε το my-book.gr και ανακαλύψτε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για να πάρετε ιδέες.