Κλείσιμο

«Naxos News Lab» - Καλές Ειδήσεις με… εφηβικό αέρα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση «Naxos News Lab» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της πολιτιστικής πρωτοβουλίας «Μια βραδιά κάτω από την ελιά».

Τα παιδιά της Νάξου που πήραν μέρος στα σεμινάρια τα οποία πραγματοποιήθηκαν στις 27-29 Ιανουαρίου και στις 11-12 Φεβρουαρίου, καθοδήγησαν δύο καταξιωμένοι δημοσιογράφοι, η κ. Αντριάνα Παρασκευοπούλου, Διευθύντρια ενημερωτικών εκπομπών ΕΡΤ, και ο κ. Κώστας Λασκαράτος,  διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, οι οποίοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς. Την οργάνωση της παραγωγής είχε η ναξιώτισσα δημοσιογράφος Πόπη Αλιμπέρτη.

Αλληλεπιδρώντας με σύγχρονο και διαδραστικό τρόπο, μέσα σε δύο σαββατοκύριακα, τα παιδιά με τους δύο δημοσιογράφους ήρθαν σε επαφή με τις βασικές αρχές, τους τρόπους και τη μεθοδολογία παραγωγής των ειδήσεων και έβγαλαν στον «αέρα» το πρώτο τηλεοπτικό Δελτίο Ειδήσεων της Νάξου με τίτλο «Naxos News – Good News», αποτελούμενο αποκλειστικά από καλές ειδήσεις του νησιού.

Το πρώτο σαββατοκύριακο τα παιδιά που συμμετείχαν ξεκίνησαν  με τις βασικές αρχές, τους «Κανόνες συνέντευξης», τα «μυστικά» της καλής συνέντευξης αλλά και μια  «Εισαγωγή στο Δελτίο Ειδήσεων» μαζί με τη μύηση στον τρόπο λειτουργίας ενός news room. Οι έφηβοι εφάρμοσαν άμεσα όσα έμαθαν με ένα κύκλο συνεντεύξεων σε πολιτικούς, επαγγελματίες του νησιού και επιστήμονες, ενώ είχαν την τύχη να ξεναγηθούν, σαν ένα μικρό press trip,  σε αρχαιολογικούς χώρους βλέποντας για πρώτη φορά αρχαιότητες που δεν έχουν εκτεθεί ακόμα στο κοινό.

Με αστείρευτη όρεξη, στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην παραλία της Νάξου όπου και έκαναν γκάλοπ για θέματα του νησιού με «δείγμα» τους κατοίκους. Στην επόμενη συνάντηση, το Σαββατοκύριακο 11-12 Φεβρουαρίου οι συμμετέχοντες μυήθηκαν στον  κύκλο ενός δελτίου ειδήσεων. Ξεκίνησαν με την απαραίτητη σύσκεψη για τα θέματα του δελτίου, έκαναν πρόβες, μελέτησαν το σπικάζ,  προχώρησαν στην παρουσίαση και τα γυρίσματα.  Φυσικά, δεν έλειψαν και οι συνεντεύξεις!

Η εμπνεύστρια της πολιτιστικής πρωτοβουλίας «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» και του project «Naxos News Lab» επιχειρηματίας κ. Μαρία Πολυκρέτη, ευχαρίστησε την κ. Αντριάνα Παρασκευοπούλου και τον κ. Κώστα Λασκαράτο για την εθελοντική συμμετοχή τους και τη θέρμη  με την οποία αγκάλιασαν το «Naxos News Lab» και τόνισε χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά της Νάξου συμμετείχαν με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό σε αυτό το σημαντικό project και με την πολύτιμη καθοδήγηση των έμπειρων δημοσιογράφων κάλυψαν, με επαγγελματισμό, θέματα του νησιού μας και παράλληλα αντιλήφθηκαν τον καίριο ρόλο που μπορούν να έχουν ως πρεσβευτές του τόπου μας και ως αυριανοί ενεργοί πολίτες».

Η κ. Αντριάνα Παρασκευοπούλου δήλωσε: «Είμαι πολύ περήφανη για όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο news lab, γιατί είχαν αστείρευτη δίψα για μάθηση και μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα δελτίο ειδήσεων που αξίζει να δείτε! Με εντυπωσίασε η ικανότητα τους να ερευνούν, να συγκροτουν θέματα για το δελτίο και να μαθαίνουν με το χαμόγελο στα χείλη! Μπράβο σ’ όλα τα παιδιά. Εύχομαι να τα καμαρώσετε στο δελτίο όπως τα καμαρώσαμε και εμείς».

Αντίστοιχα και ο κ. Κώστας Λασκαράτος αναφέρει: «Οι νέοι μας συνάδελφοι, οι μαθητές της Νάξου, με τον ενθουσιασμό, την καθαρή σκέψη και το ταλέντο τους, μας έδωσαν ελπίδα πως το μέλλον της δημοσιογραφίας μπορεί να είναι πιο φωτεινό. Δυο Σαββατοκύριακα, τα παιδια θυσίασαν την ξεκούραση τους και δούλεψαν σκληρά και ελπίζω πως το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει».

Τέλος, η κ. Πόπη Αλιμπέρτη σημείωσε: «Αναμφίβολα, οι μικροί δημοσιογράφοι της Νάξου έβγαλαν “ασπροπρόσωπο” το νησί μας αφού μέσα σε λίγες μόνο ώρες κατάφεραν ένα μικρό θαύμα! Κατάφεραν να φτιάξουν ένα δελτίο ειδήσεων που… θα ζήλευαν ακόμα και επαγγελματίες. Μπράβο σας παιδιά, μας κάνατε περήφανους! Μπράβο και στην κ. Μαρία Πολυκρέτη για την ευκαιρία που έδωσε στα παιδιά της Νάξου να ζήσουν αυτή την εμπειρία, που είμαι σίγουρη ότι θα τη θυμούνται σε όλη τους τη ζωή». 

Το δελτίο ειδήσεων που έφτιαξαν τα παιδιά της Νάξου έφερε αναμφίβολα «καλά» και μπορείτε να το παρακολουθήσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

 

Ετικέτες: