Κλείσιμο
author image

Μαρία Λαγουδάκη

Εκπαιδευτικός Προσχολικής Ηλικίας, M.Sc. Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Εκπαίδευση με Ειδίκευση στις Εναλλακτικές Ψυχοπαιδαγωγικές Προσεγγίσεις. Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων & Ειδικός Επιστήμονας επί των Διδακτικών Μεθόδων

15 Dec, 2020

Θέατρο σκιών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Τα Χριστούγεννα είναι μία γιορτή που κατά κόρον στα νηπιαγωγεία είθισται να την προσεγγίζουμε και να τη βιώνουμε μέσα από την τέχνη του θεάτρου. Δεν υπάρχει τάξη νηπιαγωγείου που να μη βλέπει, να μην ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις και να μην παίζει σχετικά θεατρικά παιχνίδια.

Ως νηπιαγωγός κι εγώ σε μια τάξη με 24 παιδιά, σκέφτηκα ότι το γεγονός ότι οι συνθήκες φέτος δεν μας τα επιτρέπουν αυτά δε σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε το θέατρο εντελώς. Θα το προσεγγίσουμε όπως μπορούμε με τα μέσα που διαθέτουμε.

Έτσι, σκέφτηκα μια εφαρμογή την οποία, εφόσον άρεσε πολύ στα παιδιά, σας την παραθέτω ως μία ενδεικτική πρόταση που φυσικά μπορείτε να την εξελίξετε ακόμα περισσότερο.

Αρχικά, μιλήσαμε λίγο για το θέατρο γενικά, τι είναι, ποιες μορφές του ξέρουμε, ποιες εφαρμόζουμε στην τάξη, και θυμηθήκαμε τις σύντομες παραστάσεις που είχαμε προλάβει να ανεβάσουμε μεταξύ μας. Κάποια παιδιά, ανάμεσα στα άλλα είδη, ανέφεραν και το θέατρο σκιών με τη χρήση φιγούρων με πιο γνωστή αυτή του Καραγκιόζη.

Με αφορμή αυτό, λοιπόν, πρότεινα στα παιδιά να δούμε άλλη μια μορφή θεάτρου σκιών την οποία δεν είχαμε μάθει ακόμα: το θέατρο σκιών με τα σώματά μας. Για να είμαστε και σε αρμονία με το πνεύμα των ημερών, είδαμε μια σύντομη θεατρική παράσταση σωματικού θεάτρου σκιών εμπνευσμένη από το γνωστό μας «Πολικό Εξπρές».

Αφού απολαύσαμε όλοι την συγκεκριμένη παράσταση με την εκπληκτική χορογραφία και μουσική επένδυση, είδαμε άλλον έναν πολύ απλό τρόπο με τον οποίο μπορούν και τα ίδια τα παιδιά, νήπια και προνήπια, να παίξουν θέατρο σκιών στο σπίτι τους χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό και να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο τους μαζί με τους γονείς και τα αδέρφια τους. Το μόνο που θα χρειάζονταν θα ήταν ένα σκοτεινό δωμάτιο, ένας φακός και μπόλικη φαντασία και όρεξη για παιχνίδι!

Έτσι, είδαμε το παρακάτω βίντεο το οποίο μας δείχνει πώς μπορούμε να σχηματίσουμε με τα χέρια μας σκιές όμοιες με τις μορφές διαφόρων ζώων. Τα παιδιά δεν είχαν δει ξανά κάτι ανάλογο και ενθουσιάστηκαν. Παρακολουθούσαν όλα με πολλή προσοχή και ο χρόνος κύλισε πολύ ευχάριστα καθώς προσπαθούσαν να μαντέψουν το ζώο και να μιμηθούν με τα χέρια τους τις κινήσεις που έβλεπαν!

*Έξτρα όφελος από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα: Τα παιδιά περνούν ευχάριστο χρόνο διασκεδάζοντας στο σκοτάδι, γεγονός το οποίο τα βοηθά να ξεπεράσουν τον φόβο τους προς αυτό! 😉

Θα χαρώ πολύ εάν σας έδωσα κάποια καλή ιδέα για να κάνετε κάτι ακόμα καλύτερο! 😊