Παιδιά και Κατοικίδια - Οφέλη Συνύπαρξης
«Έχουμε ένα σκυλάκι 2 ετών και μόλις έμεινα έγκυος στο πρώτο μας παιδάκι. Είμαστε αρκετά προβληματισμένοι για το αν πρέπει να δώσουμε το σκυλάκο μας, λόγω του παιδιού. Θα μπορέσουν να συμβιώσουν; Αν μη τι άλλο, τόσα συμβαίνουν!»
Η συνύπαρξη παιδιών και ζώων αποτελεί ένα μείζον ζήτημα της σύγχρονης κοινωνίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 63% του πληθυσμού δηλώνει ότι έχει ένα κατοικίδιο, με το 75% να είναι ηλικίας μεταξύ 26 και 55 ετών. Μάλιστα, από το 63% το 62% σκέφτεται σοβαρά την απόκτηση και δεύτερου κατοικίδιου, σύμφωνα με την Καθημερινή (2017).
Εντούτοις, αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο, ώστε να δούμε τα οφέλη (ή/και όχι) της συνύπαρξης παιδιών και ζώων. Υπάρχει μία μεγάλη ερευνητική δραστηριότητα γύρω από αυτό το θέμα, η οποία στο σύνολό της υποστηρίζει ότι τα κατοικίδια μόνο καλό μπορούν να προσφέρουν στην ανάπτυξη παιδιών και εφήβων.
Πιο συγκεκριμένα:
-Τα κατοικίδια ζώα συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση μίας υγιούς συναισθηματικής ανάπτυξης με πολλούς τρόπους, καθώς φαίνεται ότι τα παιδιά τείνουν να στρέφονται στα κατοικίδιά τους όταν θέλουν να νιώσουν οικεία, ασφάλεια και συναισθηματική στήριξη, κάθε φορά που βιώνουν έντονο θυμό, στρες, λύπη, στεναχώρια ακόμη και χαρά.
Με λίγα λόγια, τα κατοικίδια μπορούν να μειώσουν σημαντικά το άγχος και την κατάθλιψη των παιδιών και των εφήβων, καθώς δε λαμβάνουν μόνο, αλλά και δίνουν φροντίδα και προσοχή.
-Τα κατοικίδια ζώα φαίνεται ότι μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την αυτο-εικόνα και την αυτο-πεποίθηση των παιδιών και ειδικά των εφήβων. Μάλιστα, στην περίπτωση των εφήβων, οι οποίοι βιώνουν έντονες συναισθηματικές, συμπεριφορικές και γνωστικές αλλαγές ως προς τις σχέσεις τους με τον εαυτό τους και τους σημαντικούς άλλους, τα κατοικίδια φαίνεται ότι συμβάλλουν σημαντικά, καθώς χάρη σε αυτά οι έφηβοι παρουσιάζουν αυτο-έλεγχο, αυτο-εκτίμηση, αυτο-πεποίθηση, ηρεμία, υπομονή, αποδοχή.
-Τα κατοικίδια ζώα, επίσης, παίζουν σημαντικό ρόλο και στην γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Τα παιδιά από μικρή ηλικία καλούνται να προσαρμοστούν στην «ιδιαίτερη» επικοινωνία με το κατοικίδιό τους, η οποία συμπεριλαμβάνει εντολές, επιβραβεύσεις, τιμωρίες. Συνεπώς, η ανάγκη για επικοινωνία ενισχύει ακόμη περισσότερο την λεκτική επικοινωνία του παιδιού, καθώς και τη μνημονική του λειτουργία.
Συνοψίζοντας, τα κατοικίδια συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων. Όπως αναφέρεται και παραπάνω, παιδιά και έφηβοι με κατοικίδια είναι πιο ευδιάθετα και πιο ενεργητικά, ενώ φαίνεται να παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπεριφορικά προβλήματα και μαθησιακές δυσκολίες, εκδηλώνοντας μία καλή γενική υγεία.
«Τα μάτια ενός ζώου έχουν την ικανότητα να μιλούν μια σπουδαία γλώσσα.» Martin Buber