Κλείσιμο
author image

Αντιγόνη Τόλια

Ψυχολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Πρώιμης Παρέμβασης "Ευ-Νόηση"

19 Jan, 2021

Κίνητρο και κοινωνικότητα

Ξεκινώντας να μάθουμε κάτι στον μικρό μας φίλο, εκείνος αναρωτιέται " γιατί να το μάθω αυτο;"...
Το να δώσουμε κίνητρο ίσως και να αποτελεί εν τέλει τη μεγαλύτερη πρόκληση όσον αφορά τη συμπεριφορά των παιδιών.
Αρχικά, στο παιδί τις περισσότερες φορές θα υποσχεθούμε ένα σοκολατάκι, ένα παιχνίδι ή μια αγαπημένη δραστηριότητα (π.χ. ζωγραφική) είτε για παραδειγμα να διαβάσει ή να έρθει να φάει.Το ερώτημα είναι:
"Πάντα θα πρέπει να τάζω κάτι στο παιδί για να κάνει αυτά που πρέπει;".
Η απάντηση είναι "ναι" !
Όλοι μας λειτουργούμε με κίνητρα! Απλά τα κίνητρα όσο μεγαλώνουμε γίνονται πιο "αόρατα" και πραγματοποιούνται ύστερα από μια πιο μακροχρόνια προσπάθεια ώστε να φτάσουμε σε αυτά.
Το σοκολατάκι μετά το φαγητό μετατρέπεται σε ένα καφέ στο τέλος της ημέρας ύστερα από τις δουλειές του σπιτιού. Το παιχνίδι μετά τα κάλαντα μετατρέπεται σε ένα ταξίδι στις διακοπές ύστερα από εργασία μηνών. Τα κίνητρα λοιπόν γίνονται πιο κοινωνικά και η διαπραγμάτευση σχετικά με την επίτευξή τους έχει γίνει πλέον συνειδητή από το άτομο και δεν χρειάζεται πλέον υπενθύμιση.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για τους μικρούς μας φίλους ενδιάμεσα της εν λόγω διαδικασίας για να τους προετοιμάσουμε, είναι να προσπαθούμε να τοποθετούμε τα κίνητρά τους σε πιο κοινωνικές συνθήκες. Αφού μας αρέσουν τα σοκολατάκια ας μοιράσουμε κιόλας στους φίλους μας. Μας αρέσει η ζωγραφική, αντί να ζωγραφίζουμε μοναχικά ας γραφτούμε σε μαθήματα ζωγραφικής. Μας αρέσουν τα τουβλάκια , ας επισκεφτούμε μια έκθεση lego. Θέλουμε να ακούσουμε παιδικά τραγούδια στο λάπτοπ. Ας το κάνουμε με παρέα.
Ας γίνει η κοινωνικότητα κίνητρο για το παιδί!


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά

με το Κέντρο Πρώιμης Παρέμβασης "Ευ-Νόηση"

πατήστε στην εικόνα: 

Μπορεί να είναι καρτούν κείμενο


Διαβάστε και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα από την ψυχολόγο Τόλια Αντιγόνη: