Κλείσιμο

Συντακτική ομάδα kidsproject.gr

22 Feb, 2021

Γνωρίστε το My Way: Το Μοναδικό Κέντρο Ξένων Γλωσσών για Μαθητές με Μαθησιακές Διαφορετικότητες στη Θεσσαλονίκη!

Το Kidsproject.gr βρέθηκε στο "My Way" και σας παρουσιάζει, το μοναδικό κέντρο ξένων γλωσσών για μαθητές με μαθησιακές διαφορετικότητες στη Θεσσαλονίκη! Συζητάμε παρέα με τις συνιδρύτριες του χώρου, Κωνσταντινοπούλου Ξένια και Λυμπεράκη Βιβέτα.

Χαιρόμαστε πολύ που σας γνωρίζουμε καλύτερα και ακόμα περισσότερο που θα γνωρίσουν οι αναγνώστες μας τον υπέροχο χώρο που έχετε δημιουργήσει και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρετε!

  • Καταρχάς θα θέλαμε να μάθουμε πώς εμπνευστήκατε την ιδέα της δημιουργίας ενός τέτοιου κέντρου;

Κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών μας σπουδών στις Γλωσσικές Διαταραχές στο Πανεπιστήμιο του Essex και από την αγάπη μας για τη διαφορετικότητα. Έτσι, το 2016 δημιουργήσαμε έναν χώρο που τους αγκαλιάζει όλους και επιτρέπει σε εμάς να εφαρμόζουμε τη διαφοροποιημένη διδασκαλία, που και εμείς οι ίδιες απολαμβάνουμε!  

  • Ποια είναι η φιλοσοφία του κέντρου; Πείτε μας λίγα λόγια για το κέντρο.

Στο My Way σεβόμαστε τις ανάγκες κάθε μαθητή και αναγνωρίζουμε πως ο καθένας μας έχει διαφορετικό τρόπο μάθησης, άρα και διδασκαλίας! Στόχος μας είναι οι μαθητές μας να νιώσουν ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στο διδακτικό περιβάλλον, να βιώσουν ακαδημαϊκή επιτυχία, αλλά και προσωπική ενδυνάμωση και αυτογνωσία. Οι αίθουσες και όλοι οι χώροι του κέντρου μας είναι προσαρμοσμένοι και εξοπλισμένοι ώστε να παρέχουν όλα τα παραπάνω στους μαθητές μας.

  • Ποιες είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιείτε και σε τι διαφέρουν από τις κοινές μεθόδους;

Η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας γίνεται βιωματικά και διαδραστικά. Στοχεύουμε στην οπτικοποίηση του διδακτικού υλικού και στην πολυαισθητηριακή προσέγγιση, ώστε να πλησιάσουμε τις ανάγκες ενός μαθητή με δυσλεξία και άλλες μαθησιακές διαφορετικότητες. Οι μαθητές αποκτούν στρατηγικές που τους βοηθούν να αναπληρώσουν το πιθανό φωνολογικό τους έλλειμα και να ενισχύουν την αδύναμη μνήμη και την ευρύτερη κατανόηση και χρήση της γλώσσας.

  • Επιπλέον, εφαρμόζετε μία πολύ ενδιαφέρουσα μέθοδο διδασκαλίας, το Dog Therapy. Πείτε μας τι ακριβώς είναι αυτή η μέθοδος που χρησιμοποιείτε, για να τη γνωρίσουν οι γονείς.

Η συνεργασία μας τόσο με τον κ. Πετρόπουλο (Friends for Life-Service Dogs), όσο και με την κα Τέρψη Πασχάλη (Therapy Dogs) είναι μία πρωτοπορία στην ξενόγλωσση εκπαίδευση στην Ελλάδα. Ωστόσο η μέθοδος χρησιμοποιείται σε σχολεία σε Αμερική και Ευρώπη εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η διαδικασία αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους μαθητές μας, καθώς η επαφή με τον σκύλο-θεραπευτή τους κάνει να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά. Διαβάζουν σε έναν «φίλο» που τους ακούει με προσήλωση χωρίς να τους κρίνει για τα λάθη τους και τους βοηθάει να ξεπεράσουν το στρες κατά την ανάγνωση. Τα παιδιά καλλιεργούν την ενσυναίσθηση και το αίσθημα υπευθυνότητας απέναντι στο σκύλο, αλλά και το σεβασμό προς τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

  • Κα Κωνσταντινοπούλου, βλέπουμε ότι ταυτόχρονα με τη διδασκαλία, προσπαθείτε να εξελίσσεστε και ακαδημαϊκά. Πείτε μας για την πρόσφατη εκπροσώπησή σας με την TESOL Greece.

Ο κλάδος της ειδικής αγωγής τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται ραγδαία. Σtην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί μία ομάδα ειδικού ενδιαφέροντος, η TESOL Greece-Specific Learning Differences (SpLDs) SIG, η οποία προωθεί την ένταξη των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες στην ξενόγλωσση εκπαίδευση.

Ήταν μεγάλη μου τιμή να εκπροσωπήσω την TESOL Greece για τον τομέα της ειδικής αγωγής,στο IATEFL Inclusive Practices and SEN SIG μαζί με άλλους 5 partner SIGS από 4 διαφορετικές ηπείρους και να παρουσιάσω την έρευνά μου σχετικά με την ανάπτυξη της γλώσσας στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και την εστιακή εγκεφαλική βλάβη. Ευχαριστώ θερμά τις κα Αναστασία Μεταλλινού, κα Λιλίκα Κουρή και κα Αγάπη Δενδάκη για την εμπιστοσύνη και τη συμβολή τους.

  • Mε τι άλλο ασχολείστε αυτό το διάστημα;

Πριν λίγο καιρό ολοκλήρωσα τη Διδακτορική μου Διατριβή στη Νευρογλωσσολογία στο ΑΠΘ. Θα συνεχίσω με μία follow-up μεταδιδακτορική έρευνα στο ΑΠΘ και με τη συγγραφή άρθρων.

Και με αφορμή τη σημερινή μας συζήτηση σχετικά με τη διαφορετικότητα, και επειδή η διαφορετικότητα υπάρχει παντού και μας αφορά όλους, έχω ξεκινήσει τα πρώτα μου βήματα για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τις τροφικές αλλεργίες.

  • Ένα ζήτημα που δεν μπορεί να παραληφθεί είναι η πανδημία. Πώς έχει επηρεάσει τη λειτουργία του κέντρου σας, αλλά και τη ζωή των μαθητών σας;

Το 2020 είναι ένα έτος που έχει χαραχτεί στη μνήμη όλων μας. Οι προκλήσεις που επέφερε η πανδημία στην εκπαίδευση σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο ήταν τόσο σημαντικές που χρειάστηκε ιδιαίτερη προσαρμογή τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών. Όπως όλοι μας δεν μπορούσαμε να συναντηθούμε με τους μαθητές μας δια ζώσης, παρά μόνο διαδικτυακά με αρκετές προσαρμογές των μαθημάτων.

Οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές διαφορετικότητες δυστυχώς δεν είναι σε θέση πάντα να ανταποκριθούν σε αυτές τις αλλαγές, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να συνεχίσουν τα μαθήματα. Στο My Way διδάσκουμε διαδικτυακά από το 2016 σε μαθητές που βρίσκονται εκτός της πόλης και της χώρας μας.

  • Να περιμένουμε κι άλλα πράγματα από το My Way;

Πρόσφατα δημιουργήσαμε μία ομάδα εποπτείας, όπου δουλεύουμε συμβουλευτικά μαζί με τον/την καθηγητή/τρια πάνω στη σχεδίαση του προγράμματος σπουδών ώστε να καλύπτει τις ανάγκες μαθητών με μαθησιακές διαφορετικότητες και να τους εντάσσει ομαλά και ισότιμα σε μία τάξη διδασκαλίας είτε σε σχολείο είτε σε κέντρο ξένων γλωσσών.

Επίσης, η διδακτική ομάδα του My Way, η οποία αποτελείται από καθηγήτριες με μεταπτυχιακές σπουδές στην ειδική αγωγή, θα λειτουργήσει και σαν ερευνητική ομάδα που θα ερευνήσει και θα αναπτύξει ακόμη περισσότερες καινοτόμες πρακτικές για τους μαθητές με ειδικές μαθησιακές διαφορετικότητες στην ξενόγλωσση εκπαίδευση. Επίσης, στα άμεσα σχέδιά μας είναι και δύο εκδόσεις που θα είναι προς διάθεση όλων και θα συνοδεύουν τη διδασκαλία των Αγγλικών!

  • Τι ευχή θα θέλατε να κάνετε για το 2021 προσωπικά, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο;

Ευχόμαστε οι δυσκολίες και οι αγωνίες που όλοι αντιμετωπίζουμε τον τελευταίο χρόνο μέσα από πρωτόγνωρες συνθήκες να αποτελέσουν αφορμή για προσωπική ενδοσκόπηση, ανάταση και ολοκλήρωση σε όλους τους τομείς. Όσο για την εκπαίδευση, ελπίζουμε να επανέλθει γρήγορα στους ρυθμούς της, καθώς η μόρφωση των παιδιών είναι το μέλλον της κοινωνίας και του πολιτισμού  μας!

Ξένια Κωνσταντινοπούλου, PhD
Συνιδρύτρια του My Way
Καθηγήτρια Αγγλικών ειδικής αγωγής

Βιβέτα Λυμπεράκη, MA, MSc
Συνιδρύτρια του My Way
Καθηγήτρια Αγγλικών ειδικής αγωγής

Σας ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη και επικοιδομητική συζήτηση!

  • Περισσότερες πληροφορίες για το κέντρο "My Way" μπορείτε να βρείτε:

Στο προφίλ του στο Kidsproject.gr:

Στα κοινωνικά δίκτυα:

Καθώς και στην ιστοσελίδα του:

 

Ετικέτες: