Κλείσιμο

Κρυσταλλικά ονόματα - Πείραμα με απλά υλικά για 3+ ετών

Ελάτε να φτιάξουμε το όνομά μας σε κρύσταλλο, που λαμπυρίζει! Ακούγεται δύσκολο; Και όμως αυτό το πολύ οικονομικό πείραμα είναι τόσο εύκολο, που ακόμα και ένα παιδί 5 χρονών δε θα δυσκολευτεί καθόλου να το φέρει σε πέρας. 

Για το επιστημονικό μας πείραμα θα χρειαστείτε τα εξής:

 • Σύρματα χειροτεχνίας πίπας
 • Πετονιά ή κάποιο άλλο νήμα
 • Μολύβια ή ξύλινα καλαμάκια από σουβλάκι
 • Ψαλίδι
 • Γυάλινα ποτήρια ή πλαστικά μπόλ (ένα για το κάθε χρώμα)
 • 1 δοχείο αρκετά μεγάλο για να χωράει το όνομα σας
 • Βόρακα (ένα φυσικό και απολύτως ασφαλές χημικό, που έχει απολυμαντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται πιο συχνά για καθαρισμό των ρούχων. Μπορείτε πολύ εύκολα να το βρείτε σε καταστήματα με μπαχαρικά, φαρμακεία και online)
 • Χρωστική τροφίμων-ζαχαροπλαστικής (μπορείτε αν θέλετε να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε χρώμα τροφίμων και να αγοράσετε απλά εξαρχής πολύχρωμα σύρματα πίπας). 
 • Ένα υγρό κύπελλο μέτρησης
 • 1 κουτάλι σούπας
 • 1 ανθεκτικό σε υψηλή θερμοκρασία βαθύ μπολ

Οδηγίες εκτέλεσης:

Πρωτίστως για το πείραμά μας θα χρειαστεί να διαμορφώσουμε τα ονόματά μας. Πείτε λοιπόν στο παιδί σας ότι θα κάνετε το εξής μαγικό...θα φτιάξετε μαζί με τα σύρματα πίπας τα γράμματα του ονόματος του και εσείς θα "φυτρώσετε" μετά πάνω σε αυτό κρυστάλλους! Τώρα έχετε κερδίσει το ενδιαφέρον του λογικά, σωστά; 

Ξεκινήστε λοιπόν να δίνετε μορφή στα σύρματα πίπας φτιάχνοντας το όνομά σας. Μπορείτε να φτιάξετε το όνομα σε μία ευθεία (ενιαίο δηλαδή) ενώνοντας μερικά σύρματα πίπας μαζί. 

Στη συνέχεια δένετε το σύρμα με το όνομά σας με πετονιά από ένα καλαμάκι από σουβλάκι (ή μολύβι) και το βάζετε να κρέμεται σε ένα δοχείο. Όσο τελειώνετε με τη διαμόρφωση του ονόματος, μπορείτε να ζεστάνετε σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεστό νερό (όχι καυτό). Σε αυτό θα διαλύσουμε στη συνέχεια τον βόλακα σε μία αναλογία 3 κουταλιές της σούπας ανά φλυτζάνι ζεστό νερό.

Πάρτε τώρα μερικά βαθιά μπολάκια, τόσο σε αριθμό όσα και τα χρώματα που θέλετε να βάψετε το όνομα σας. Ας πούμε ότι θα χρησιμοποιήσετε 1 μόνο χρώμα για να βάψετε το όνομα σας. Πάρτε τότε 1 βαθύ δοχείο, ρίξτε μέσα 3 φλιτζάνια ζεστό νερό και 9 κουταλιές της σούπας βόλακα. Με ένα κουτάλι αναμείξτε το μίγμα μέχρι να διαλυθεί ο βόλακας. Προσθέστε αρκετές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής στο δοχείο και πολύ προσεκτικά βυθίστε μετά το όνομα σας (ή το κάθε γράμμα αν το έχετε κάνει ξεχωριστά), για να πάρει χρώμα.

Τώρα ήρθε η ώρα των κρυστάλλων! Βάλτε το δοχείο για ένα ολόκληρο βράδυ σε ένα ψηλό σημείο, που να μη μπορεί να το αγγίξει κάποιος. Θα παρατηρήσετε αρχικά να σχηματίζονται κάποιοι κρύσταλλοι στα τοιχώματα του δοχείου. Το πρωί δοκιμάστε να βγάλετε το γράμματα με το όνομα σας από το δοχείο. Θα ανακαλύψετε ότι τα γράμματα έχουν πάρει πια και αυτά μία κρυσταλλική μορφή και μάλιστα λαμπυρίζουσα! Η κρυστάλλωση αυτή οφείλεται στη διάλυση και καθίζηση του βόρακα, ο οποίος κατά τη βύθιση του δημιουργεί κρυστάλλους πάνω σε όποιο υλικό έρχεται σε επαφή. 

Για ακόμα πιο θεαματικό αποτέλεσμα, μπορείτε να κολλήσετε το κρυσταλλικό σας όνομα πάνω σε κάποιο τζάμι, που πέφτει το φως του ήλιου και να το παρακολουθείτε από εκεί να ασφτράφτει καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Καλή επιτυχία!


Πηγή
: kidsradio.com

Ετικέτες: