Κλείσιμο
author image

ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΑΜΠΑΡΟΥΤΣΗ

Ph. D. Κλινική Διαιτολόγος - Αθλητική Διατροφολόγος Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών Υπεύθυνη Διαιτολογικού Γραφείου «θερμίδα» Επιστημονική Συνεργάτης ΣΕΓΑΣ

25 Mar, 2020

Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας

Δώστε στο ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας ώθηση με αυτές τις χρήσιμες συμβουλές.

Ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε το παιδί σας να περάσει την παιδική του ηλικία με ένα υγιές και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι να είστε συνεπείς στο πρόγραμμα του εμβολιασμού του. Τα εμβόλια βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τους μολυσματικούς οργανισμούς, όπως για παράδειγμα τον κοκίτη, και να επιτεθεί σε αυτούς πριν εξαπλωθούν και αρρωστήσει το παιδί σας.

Αλλά μεταξύ των εμβολιασμών του, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος και στην καταπολέμηση λιγότερο επιβλαβών, εποχιακών μικροβίων με αυτές τις απλές πρακτικές.

  1. Καθιερώστε ένα πρόγραμμα ύπνου. Οι ειδικοί υγείας συμφωνούν ότι ένας καλός νυχτερινός ύπνος επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να αναγεννηθεί και να καταπολεμήσει την ασθένεια. Ειδικά, όταν πρόκειται για την περίοδο που επιστρέφουν στο σχολείο μετά από διακοπές, ένα αυστηρό πρόγραμμα ύπνου βοηθά ενεργειακά το σώμα και το μυαλό να χαλαρώσουν. Μια ρουτίνα ύπνου περιλαμβάνει συνέπεια στις ώρες ύπνου και αφύπνισης, δηλαδή επιλέξτε τις ώρες και επιμείνετε σε αυτές! Επιπρόσθετα, μπορεί να βοηθήσει να ενσωματώσετε σταθερές ώρες μπάνιου και αφήγησης παραμυθιού πριν κλείσετε τα φώτα, ώστε το παιδί σας να συνηθίσει σε αυτά τα βήματα πριν από τον ύπνο.
  2. Κίνηση. Όταν κάθονται όλη μέρα στην τάξη και μετά ξανά στο σπίτι για να διαβάσουν, τότε γίνεται υποτονικό όχι μόνο το σώμα τους αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν τα παιδιά σας δεν συμμετέχουν ήδη σε σχολικές αθλητικές δραστηριότητες, δημιουργήστε ένα κενό 20 λεπτών στο πρόγραμμά του για κάποιο άθλημα τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Στείλτε τα να ψωνίσουν κάτι, ζητήστε τους να σας βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού ή ρωτήστε τι θα τους άρεσε να κάνουν. Ίσως να εκπλαγείτε!
  3. Ισορροπήστε τις λιχουδιές με θρεπτικές τροφές. Οι κενές θερμίδες βλάπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αφού ο οργανισμός δεν λαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την καταπολέμηση της νόσου. Η ενίσχυση του οργανισμού με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αλλά και όλα τα απαραίτητα συστατικά είναι επίσης ένα κομμάτι που πρέπει να δοθεί σημασία. Οι βιταμίνες που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι οι A, C και Ε. Οι βιταμίνες αυτές είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές ικανότητες τους και αποτελούν γερούς συμμάχους έναντι ιώσεων και λοιμώξεων βιταμίνη C βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, τη ντομάτα, τη πιπεριά και το λάχανο. Η βιταμίνη Ε είναι επίσης ένας αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού και περιέχεται στο ελαιόλαδο, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά. Η βιταμίνη Α υπάρχει με τη μορφή του καροτένιου –β που είναι η πρόδρομη μορφή της βιταμίνης Α και αποτελεί ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό. Υπάρχει σε ποσότητα στα φρούτα και λαχανικά με κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα ή τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως η πιπεριά, τα καρότα, η ντομάτα σπανάκι και το μπρόκολο. Έτσι λοιπόν τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν βασικά συστατικά στη διατροφή μας για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει βρεθεί όμως ότι και συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να τονώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το σκόρδο είναι ένα από αυτά , με την αντιμικροβιακή ουσία αλυσίνη. Ακόμη βότανα όπως το χαμομήλι και το τσάι είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά. Ιδιαίτερα το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες που αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά. Οι σούπες και τα πολλά υγρά μας βοηθούν πολύ σε καταστάσεις που απαιτείται ενίσχυση του ανοσοποιητικού γιατί ενυδατώνουν τον οργανισμό και βοηθούν έτσι στην καλύτερη λειτουργία του. Επίσης τα αρκετά υγρά είναι πολύ σημαντικά και σε καταστάσεις που ήδη κάποιος έχει νοσήσει από κάποια ίωση. Ειδικά σε καταστάσεις με πυρετό τα αρκετά υγρά επιβάλλονται έτσι ώστε να διατηρείται η ισορροπία των υγρών στο σώμα.
  4. Παρακολουθήστε για τυχόν σημάδια στρες. Εάν το σώμα είναι υπό συνεχή πίεση, ορμόνες όπως κορτιζόλη και αδρεναλίνη τρέχουν μέσα στο σώμα σας και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα παιδιά δεν έχουν αναπτυχθεί αρκετά συναισθηματικά για να εκφράζουν το πώς ή το γιατί αγχώνονται. Σαν γονιός, παρακολουθήστε τη διάθεση του παιδιού σας, τις καθημερινές του συνήθειες και τις σχολικές του επιδόσεις. Ενώ μπορεί να μην είναι σε θέση, ή να μην θέλει, να σας πει εάν κάτι πάει στραβά, το προσεκτικό σας μάτι θα καταλάβει εάν το παιδί σας έχει άγχος. Συζητήστε με το παιδί σας, τους δασκάλους του και τον γιατρό σας για να μάθετε τι δεν πάει καλά και πώς να διαχειριστείτε την πηγή του άγχους του.

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ KIDSPROJECT.GR:

3Ο% Έκπτωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες 

Για να κατοχυρώσετε το κουπόνι σας και να μάθετε περισσότερα για το Διαιτολογικό Γραφείο "ΘΕΡΜΙΔΑ" και την 

κάντε κλικ στην εικόνα:

Θερμίδα - Thermida (Μπαμπαρούτση Ειρήνη) logo