Κλείσιμο
author image

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΜΗΣ

Ψυχολόγος MSc, BSc in Applied Behaviour Analysis | Επιστημονικός Δ/ντης του Επιστημονικού Κέντρου Θεραπείας Παιδιών και Εφήβων WIZKIDS

12 Dec, 2021

Το παγόβουνο της ΔΕΠΥ

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)

Οι γονείς με παιδιά με ΔΕΠΥ συχνά μας αναφέρουν πως το παιδί τους δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, παρατάει πολύ σύντομα μια δραστηριότητα, είναι συχνά θυμωμένο ή έχει εκρήξεις θυμού, κάνει ζημιές, είναι παρορμητικό κ.α.
Από την πλευρά των δασκάλων, ακούμε συχνά ότι δεν ακολουθεί τους κανόνες της τάξης, είναι αφηρημένο, και παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά προς τους συμμαθητές του.

Αύτη η εικόνα είναι ΜΟΝΟ η φανερή πλευρά της ΔΕΠΥ. Είναι δηλαδή είναι οι συμπεριφορές που μπορούν οι παρατηρητές να διακρίνουν. Η ΔΕΠΥ όμως, «κρύβει» αρκετά ελλείμματα σε διαφορετικές δεξιότητες του παιδιού. Ελλείμματα που ΔΕΝ βελτιώνονται με τιμωρίες φωνές και αυστηρούς κανόνες.

Παραδείγματος χάρη δεν μπορείς να βελτιώσεις τα ελλείμματα στην προσοχή, την λειτουργική μνήμη ή τον έλεγχο των συναισθημάτων με το να τιμωρείς ένα παιδί που ξέχασε να σημειώσει τα μαθήματα της επόμενης μέρας.


Για να γνωρίσετε το Επιστημονικό Κέντρο Θεραπείας Παιδιών και Εφήβων Wizkids, πατήστε στην παρακάτω εικόνα: