Κλείσιμο

Εκφράζοντας συναισθήματα μέσω της μάσκας και του κουκλοθέατρου

Ένα παραμυθιακό βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες σε συντονισμό της ψυχολόγου Βίκυς Σακκή και του  εμψυχωτή και εκπαιδευτικού Χρήστου Τζικα.

Σε μια ομαδική διαδρομή τεσσάρων συναντήσεων, άνθρωποι, μάσκες και κούκλες εναλλάσσουν θέσεις και ρόλους. Οι προσωπικές ιστορίες ανακαλύπτουν την παραμυθιακή τους πλευρά για να επιστρέψουν στο «τώρα» πιο χρωματιστές και πιο αισιόδοξες. Σε αυτό το βιωματικό ταξίδι ανακαλύψεων, φαντασίας και έκφρασης θα ξαναγίνουμε παιδιά, πριν γίνουμε ο ενήλικας που θέλουμε..

Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί στον χώρο βιωματικών δράσεων «Συναισθήματα» στον Πειραιά και θα περιλαμβάνει τέσσερις συναντήσεις με έναρξη την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου.

Πρώτη συνάντηση: «B(γ)άζοντας τις μάσκες» (διάρκεια 3 ώρες)

Χαμογελώ, δυσανασχετώ, οργίζομαι, θυμώνω…Το πρόσωπό μας «ομολογεί» τις περισσότερες φορές τις εσωτερικές μας πραγματικότητες αντλώντας από μια παλέτα εκφράσεων. Μετασχηματίζοντας αυτή τη διαρκή εναλλαγή, η μάσκα με την αρχετυπική και πανάρχαια διαδρομή της έρχεται να «σώσει μια συναισθηματική στιγμή στο χρόνο». Έτσι συμβολίζει, μεγεθύνει και αντιπροσωπεύει ένα ή ένα σύνολο συναισθηματικών εκφράσεων ενώ ταυτόχρονα μπορεί να σκιαγραφεί τόσο μαγικά ένα συναίσθημα ώστε ο καθένας και η καθεμιά από μας να «διαβάζει» στην ίδια μάσκα κάτι διαφορετικό. Στη μάσκα, το συναίσθημα παίρνει μορφή και έτσι αποκτά φωνή, μια φωνή που φωτίζει απελευθερωτικά εσωτερικές πραγματικότητες που παρέμεναν στη σκιά. Στην πρώτη συνάντηση του εργαστηρίου, με εργαλείο τριάντα χειροποίητες θεατρικές μάσκες, με εναλλασσόμενα παιχνιδίσματα, ξεκινώντας από την τυχαία μέχρι τη στοχευμένη (ή επιλεκτική) επιλογή, θα βάλουμε κ θα βγάλουμε μάσκες συναισθηματικής απελευθέρωσης.

Δεύτερη συνάντηση: «Δώσε πνοή στην κούκλα» (διάρκεια 3 ώρες)

Εμψυχώνοντας μια κούκλα ανακαλύπτουμε συχνά νέες συναισθηματικές εκφραστικές δυναμικές. Σκέψεις, άγχη και προβληματισμοί, προσεγγίζονται και εξωτερικεύονται με θετικό τρόπο μέσω της ψυχαγωγικής, φαντασιακής και αλληγορικής δυναμικής του κουκλοθέατρου. Δημιουργούμε έτσι τις προϋποθέσεις για να περάσουμε από τον συναισθηματικό μονόλογο σε έναν ασφαλή διάλογο και να ανακαλύψουμε νέες θετικές προοπτικές καθώς οι ιστορίες μας συναντάνε τις ιστορίες των άλλων. Στη δεύτερη συνάντηση του εργαστηρίου, θα δώσουμε σε κούκλες ανθρώπινου μεγέθους τα χαρακτηριστικά, την σκηνική πλαισίωση και την κινησιολογία που θέλουμε. Θα ταξιδέψουμε στις σκέψεις και στις ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτές τις επιλογές και με εναλλαγές ρόλων θα δώσουμε μορφή στα συναισθήματα μας «ακούγοντας» τι έχουν να μας πουν τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής μας.

Τρίτη συνάντηση: «Κίνησε τα νήματα» (διάρκεια 3 ώρες)

Η μαριονέτα σε συμβολικό επίπεδο ακροβατεί ως εικόνα μεταξύ της ελευθερίας και του ελέγχου. Καθώς απομακρύνεται από τον κουκλοπαίχτη δίνει την αίσθηση της αυτονομίας ωστόσο τα νήματα, όσο αόρατα και αν είναι, παραμένουν εκεί. Από την άλλη, οι μαριονετίστες μας λένε πως συχνά οι ρόλοι αλλάζουν και οι δυναμικές της κούκλας ανατρέπουν την καθιερωμένη σχέση, με τη μαριονέτα να διεκδικεί πια την πρωτοβουλία των κινήσεων καθώς «ανακαλύπτει τον εαυτό της». Τι θα συμβεί αν γίνουμε εμείς μαριονετίστες και τα συναισθήματά μας μαριονέτες; Στην τρίτη συνάντηση του εργαστηρίου, με πρωταγωνιστές τριάντα εντυπωσιακές χειροποίητες μαριονέτες θα ανακαλύψουμε τις λεπτές ισορροπίες που διαμορφώνουν τις συναισθηματικές μας επιλογές και εκφράσεις.

Τέταρτη συνάντηση: «Κάνε την ιστορία να ζωντανέψει» (διάρκεια 3 ώρες)

Το κουκλοθέατρο αποτελεί μια μύηση στη δημιουργία «νέων κόσμων» χρησιμοποιώντας ακόμη και τα πιο ξεχασμένα συναισθηματικά μας υλικά. Οι κούκλες, μας απελευθερώνουν μιλώντας (λεκτικά ή συμβολικά) εκ μέρους μας για τις σκέψεις, τους φόβους, τις αδυναμίες και τις χαρές μας. Μορφές, σχέσεις, δράσεις και αλληλεπιδράσεις αναπαριστώνται στην κουκλοθεατρική σκηνή στα όρια των υλικών, συναισθηματικών και συμβολικών τους διαστάσεων. Στην τέταρτη και τελευταία συνάντησή του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες/ουσες θα επιλέξουν σκηνικά αντικείμενα και θα εμψυχώσουν κούκλες, γιγαντόκουκλες και μαριονέτες δημιουργώντας μια ομαδική παράσταση. Θα διατυπώσουν και θα αναδιατυπώσουν συναισθήματα, εκφράσεις και επιθυμίες, θα ενώσουν τα κομμάτια των «προσωπικών μύθων» και θα τα μετασχηματίσουν σε ένα δυναμικό ομαδικό παραμύθι.

Βιογραφικά συντελεστών:

Βίκυ Σακκη: Η κ.Βίκυ Σακκή είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια με ειδικότητα και μετεκπαίδευση στο Family System Therapy. Τα τελευταία 20 χρόνια ασχολείται με τη συστημική ψυχοθεραπεία και με βιωματικές, αυτογνωσιακές δράσεις εφήβων και ενηλίκων. Επιπλέον, έχει διατελέσει εμπειρογνώμων στο Eurocare της ευρωπαϊκής επιτροπής και στην ομοσπονδία οικογενειακών οργανώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Coface.

Χρήστος Τζίκας: Ο εμψυχωτής Χρήστος Τζίκας είναι εκπαιδευτικός. Έχει μετεκπαιδευτεί σε τομείς που αφορούν τη πολιτισμική θεωρία, την ειδική αγωγή και τις παιδαγωγικές προσεγγίσεις της τέχνης. Επιμελείται καλλιτεχνικές παραγωγές της σκηνής «Μαριονέτες Τζίκας» επιδιώκοντας τη σύνθεση της επιστημονικής κατάρτισης και της ψυχαγωγικής αισθητικής στα πεδία του κουκλοθέατρου και του θεάτρου μαριονέτας.

Πληροφορίες- Συμμετοχές:

www.marionettes.gr

2104200354-6979187028