Κλείσιμο

Συνέντευξη με την αγαπημένη ηθοποιό, Μαρία Παπαλάμπρου!

Η αγαπημένη ηθοποιός, Μαρία Παπαλάμπρου, μιλάει μαζί μας για το όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, το Kids Dream Festival!

Το Kidsproject.gr, ως επίσημος χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ, φρόντισε να εξασφαλίσει για τους αναγνώστες του μια αποκλειστική συνέντευξη από την κα. Παπαλάμπρου σχετικά με το Kids Dream Festival που θα πραγματοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι στις 17, 18 και 19 Ιουνίου στο Άλσος Στρατού.

Αρχικά, θα θέλαμε να σας ευχηθούμε καλή αρχή σε αυτή την προσπάθεια για τη διοργάνωση του Kids Dream Festival και να εκφράσουμε τη χαρά μας που στηρίζουμε τις προσπάθειές σας ως χορηγοί επικοινωνίας.

Για πρώτη φορά στο κέντρο της Αθήνας δημιουργείται ένας πολυδιάστατος χώρος παιχνιδιού, δημιουργίας και τέχνης. Δώστε μας μερικές πληροφορίες για το πως προέκυψε αυτή η ιδέα σας.

Μ.Π.: Η ιδέα είναι πολυδιάστατη περιλαμβάνει διασκέδαση, ψυχαγωγία, θεατρικές παραστάσεις, πλανητάριο, αφηγήσεις και μουσικές συναυλίες, σινεμά, εργαστήρια μαγειρικής, ρομποτικής, βοτάνων και φυτικών καλλυντικών παράλληλα με καλλιτεχνικά δρώμενα από κουκλοθέατρο, bubble show, και πάρτυ. Οι αθλητικές δραστηριότητες από την άλλη θα καλύπτουν την ανάγκη για κίνηση, αρμονία και συγκέντρωση με yoga, Tai chi, αναρρίχηση και άλλα πολλά. Η οικολογία, η ανακύκλωση, η ενημέρωση για την σωστή διατροφή, ο σεβασμός προς τα ζώα, την φύση και το περιβάλλον  θα είναι στο κέντρο των εκδηλώσεων μας. Και όλα αυτά μέσα σε ένα καταπράσινο πνεύμονα στο Άλσος Στρατού, εύκολα προσβάσιμο σε όλους όπου θα μπορεί να απολαύσει  όλη η οικογένεια εκλεκτά ροφήματα, χυμούς και snacks και να περάσει όμορφα και ποιοτικά τον τόσο πολύτιμο οικογενειακό χρόνο. Ο βασικός κορμός της ιδέας του Kids dream Festival είναι να εστιάσει στο παιδί και τον κόσμο του. Μας ενδιαφέρει να δούμε το παιχνίδι, τις δημιουργικές και αθλητικές δραστηριότητες και ότι έχει σχέση με την Τέχνη και τα είδη της μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Επιθυμούμε να υπάρχει άμεση ανάδραση με τα ερεθίσματα που το παιδί και η οικογένεια θα πάρει και να γίνει η αφετηρία μιας νέας, σταθερής σχέσης με το ευ ζην και την ευεξία και αυτό να συμβεί από την μικρή ηλικία.

Μετά από 2 χρόνια παύσης στον πολιτισμό, πόσο σημαντικό θεωρείτε ότι είναι για τα παιδιά ένα Φεστιβάλ με έμφαση στην ψυχαγωγία, τις τέχνες και τη δημιουργία;

Μ.Π.: Φυσικά μετά από μια παύση προέχει η θέληση και η λαχτάρα για εκκίνηση. Να τα ξαναβρούμε αλλά και να τα επαναπροσδιορίσουμε  όλα αυτά που μας έλειψαν. Ο πολιτισμός, η δημιουργία όλων των τεχνών, αλλά των παραστατικών κυρίως πάγωσαν. Οι καλλιτέχνες ταλαιπωρήθηκαν, το κοινό πάγωσε, οι παραγωγές έσβησαν. Τώρα όμως είμαστε έτοιμοι να ανανεώσουμε την επαφή μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, εμείς καταφέραμε να κρατήσουμε δυνάμεις, να ανακάμψουμε και να προστατέψουμε την χαρά της δημιουργίας, την απόλαυση της ψυχαγωγίας και την επικοινωνία μέσα από τις τέχνες. Για αυτό σας καλούμε όλους στο ονειρεμένο μας Φεστιβάλ να δημιουργήσουμε χαρούμενες αναμνήσεις.

Πόσο σημαντική θεωρείτε την ενασχόληση με την Τέχνη για την ψυχολογία των παιδιών στη μετά Covid εποχή;

Μ.Π.: Η πνευματική και η ψυχική εξέλιξη χρειάζεται την ενασχόληση μας με την Τέχνη, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την Γνώση. Όλες οι δυνάμεις πνευματικές και ψυχικές αναπτύσσονται με το παιχνίδι, την μουσική, τον χορό, τον αθλητισμό λειτουργούν θεραπευτικά  και ενδυναμώνουν την αυτοεκτίμηση αλλά και τον σεβασμό για τον άλλο.

Πόσο χρήσιμο θα ήταν να δημιουργηθούν ευέλικτοι κοινόχρηστοι χώροι για παιδιά και πώς πιστεύετε ότι μπορούν να αναπτυχθούν;

Μ.Π.: Γιατί αναρωτιόμαστε για τα αυτονόητα; Για τα χρήσιμα και τα αναγκαία; Ο πλανήτης μας χρειάζεται ΤΩΡΑ, τα παιδιά μας χρειάζονται ΤΩΡΑ, οι λύσεις πρέπει να δοθούν ΤΩΡΑ για αυτό και εμείς λειτουργούμε με εξωστρέφεια και προτείνουμε την εκδοχή μας.

Είναι η πρώτη φορά που έρχεστε σε επαφή και αλληλεπιδράτε με τον Χώρο του Παιδιού;

Μ.Π.: Ο Χώρος του Παιδιού είναι χώρος ανάπτυξης και τον αντιμετωπίζουμε με πολύ σεβασμό και προσοχή γιατί μπορεί να προκύψει εύθραυστος και ευάλωτος. Είναι ιδιωτικός και συγχρόνως δημόσιος. Αφορά την οικογένεια αλλά και την κοινωνία. Βρίσκεται στο παρόν και διαχέεται στο μέλλον. Δεν έχει σημασία αν είναι η πρώτη μας φορά ή η εκατοστή το μέλημά μας πάντα είναι η ποιότητα και ο σεβασμός.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα οφέλη του Θεάτρου στα παιδιά και τους εφήβους;

Μ.Π.: Βασικά το Θέατρο προσφέρει τέρψη και επιμόρφωση, παράλληλα όμως απελευθερώνει συναισθήματα,  προάγει την αποστασιοποίηση, ενθαρρύνει την επικοινωνία και την κατανόηση των κανόνων, βιωματικά προωθεί την δημιουργικότητα, την φαντασία, την εσωτερική αναζήτηση και την εξέλιξη. Μπορεί να θεραπεύσει τραύματα και να επιλύσει μπλοκαρίσματα. Να βοηθήσει στην αποδοχή της ταυτότητας μέσα από την αντίληψη της πραγματικότητας. Καλλιεργεί την ενσυναίσθηση και την σύναψη συναισθηματικών σχέσεων ενώ ενδυναμώνει την δυνατότητα της παραγωγικότητας. Ο στόχος της Τέχνης γενικά είναι η ολοκλήρωση της γνώσης της εσωτερικής με την αυτογνωσία και της εκπαιδευτικής μέσα από την μνήμη, την συγκέντρωση και την έκθεση, ολοκληρώνει τις δεξιότητές μας και ως παιδιά και ως ενήλικες. Μέσα σε ένα ορθό πλαίσιο θεατρικής αγωγής ίσως να μην θρηνούμε για αυτοκτονίες εφήβων και να συμβάλλουμε ώστε να μετριαστεί η βαναυσότητα του bullying.

Αξιόλογοι Καλλιτέχνες θα συμμετέχουν στο Kids Dream Festival, μιλήστε μας για αυτές τις συνεργασίες.

Μ.Π.: Από όλους τους αγαπημένους μας συνεργάτες που θα είναι κοντά μας, πραγματικά δεν ξέρω για ποιον να πρωτομιλήσω.

Ενδεικτικά αναφέρω την πολυαγαπημένη των παιδιών Κάρμεν Ρουγγέρη και την ομάδα της που θα παρουσιάσουν το παραμύθι  “Τον σάκο με τα Μήλα”, τη Ζέτα Δούκα με τις υπέροχες ηρωίδες των βιβλίων της, τον Θάνο Κοσμίδη και Αλέξη Ιωάννου με την νέα μουσική τους παράσταση, θεατρικές ομάδες όπως οι “Μορφές Έκφρασης”, “Τόπι”, “2 Λαλούν”, έχουμε κουκλοθέατρο από εξαίρετους καλλιτέχνες στο είδος όπως οι “Μαριονέτες Τζίκας”, “Τα πάντα Φι”, ακόμα το θέατρο Σκιών του Κώστα Μακρή, την Σεφ Αγγελική Τσουκαλά στον τομέα της Μαγειρικής, το Bubble show των Mr. & Mrs Bubble, το Kids Mystery Club, ανασκαφές δεινοσαύρων από το εργαστήρι Archaeolab, οι Wellness Artists θα μας μυήσουν στο “ευ ζην”, με την συμμετοχή της πολύ δυναμικής ομάδας “ΠαιζΩντας”, και μια πλειάδα παιδαγωγών, εκπαιδευτών και εμψυχωτών που θα προτείνουν τα ολοήμερα ψυχαγωγικά προγράμματα. Και φυσικά θα έχουμε κοντά μας συγγραφείς και εικονογράφους για βιβλιοπαρουσιάσεις με ότι πιο καινούργιο κυκλοφορεί γύρω από το παιδικό βιβλίο. Και ακόμα οργανώσεις αφιερωμένες στο παιδί, τη φύση και το περιβάλλον.

Κλείνοντας κα. Παπαλάμπρου  θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, εκ μέρους όλης της ομάδας του Kidsproject.gr, για την όμορφη συνέντευξη και να κλείσουμε αν θέλετε, με μία ευχή για το Kids Dream Festival που πιστεύουμε ότι θα γίνει ένας νέος θεσμός για την Αθήνα και γιατί όχι και την υπόλοιπη Ελλάδα

Μ.Π.:  Και εγώ σας ευχαριστώ για την στήριξή σας. Για αυτό το φεστιβάλ θα εργαστούν με πάθος και αγάπη περισσότερο από 200 άνθρωποι, καλλιτέχνες, παιδαγωγοί, εμψυχωτές και τόσοι άλλοι. Για αυτό ευχόμαστε ότι όλα θα πάνε καλά, μικροί και μεγάλοι θα βιώσουν μια όμορφη εμπειρία.


Διαβάστε το αφιέρωμα του Kidsproject για το Kids Dream Festival με ένα κλικ στην εικόνα:


Ετικέτες: