Κλείσιμο
author image

ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΑΜΠΑΡΟΥΤΣΗ

Ph. D. Κλινική Διαιτολόγος - Αθλητική Διατροφολόγος Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών Υπεύθυνη Διαιτολογικού Γραφείου «θερμίδα» Επιστημονική Συνεργάτης ΣΕΓΑΣ

13 Apr, 2023

Η σημασία της άσκησης και της σωματικής δραστηριότητας στην ζωή των παιδιών

Η σωματική δραστηριότητα είναι αναγκαία σε όλες τις ηλικίες, για τη διατήρηση της υγείας μας. Στα παιδιά, διαφέρει το πόσο σωματική δραστηριότητα απαιτείται να κάνουν μέσα στη μέρα, καθώς και το είδος, με βάση την ηλικία. Για να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν συνήθειες που θα κρατήσουν μια ζωή και θα τα ωθούν σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, πρέπει να ξεκινήσουμε από τα πρώτα στάδια της ζωής τους. Έτσι, η φυσική δραστηριότητα βοηθά τα παιδιά με τους εξής τρόπους:

    • Διατηρεί την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων 

    • Αυξάνει την ευλυγισία τους

    • Αναπτύσσει δυνατά κόκαλα

    • Διατηρεί ένα υγιές σωματικό βάρος

    • Μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών και προβλημάτων υγείας μακροπρόθεσμα

    • Βελτιώνει τη διάθεση και την αυτοπεποίθησή τους 

    • Πάνε καλύτερα στο σχολείο

    • Ασκεί τις κοινωνικές τους δεξιότητες

Πόσο χρόνο πρέπει τα παιδιά να ασκούνται;

Τα βρέφη (0-12 μήνες) πρέπει να είναι ενεργά πολλές φορές μέσα στη μέρα. Είναι απαραίτητο να τα βάζετε μπρούμυτα για τουλάχιστον 30 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας, το οποίο βοηθά να δυναμώσουν το λαιμό και τους ώμους τους. Οι δραστηριότητες στο πάτωμα και το παιχνίδι πρέπει να ξεκινά αμέσως.

Τα νήπια (1-2 ετών) καθώς και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-4 ετών) πρέπει να κάνουν 180 λεπτά φυσική δραστηριότητα μέσα στη μέρα (μη δομημένη φυσική δραστηριότητα ή ελεύθερο παιχνίδι). Θα πρέπει σταδιακά να φτάσουν τουλάχιστον τα 60 λεπτά ενεργητικού παιχνιδιού (μέτριας με έντονης έντασης φυσική δραστηριότητα) μέχρι να γίνουν 5 ετών. Οι δραστηριότητες θα πρέπει να είναι διασκεδαστικές και να ενθαρρύνουν το παιδί σας να εξερευνήσει καινούργια πράγματα. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν καταλαβαίνουν τους κανόνες και συνήθως δεν διαθέτουν τον απαραίτητο συντονισμό για να κάνουν οργανωμένα αθλήματα. Κάποιες ιδέες είναι το περπάτημα ή το τρέξιμο, το κυνηγητό, το κολύμπι (σε ηλικία τουλάχιστον 4 ετών) και ο χορός. Καθώς μεγαλώνουν μπορεί να δοκιμάσουν το ποδήλατο.

Τα παιδιά 5-9 ετών πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας με έντονης έντασης άσκηση κάθε μέρα συμπεριλαμβάνοντας έντονης έντασης δραστηριότητες τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και ασκήσεις για ενδυνάμωση των μυών και των οστών τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Τα αθλήματα που θα επιλέγετε θα πρέπει να είναι εύκολα, με ευέλικτους κανόνες, να προσφέρουν ελεύθερο χρόνο στις προπονήσεις και να εστιάζουν στη διασκέδαση. Ενδεικτικά θα μπορούσατε να δοκιμάσετε το κυνηγητό, το περπάτημα για να πάει στο σχολείο, το ποδόσφαιρο και την ενόργανη γυμναστική.

Τα παιδιά 10-12 ετών έχουν τις ίδιες ανάγκες με τα παιδιά 5-9 ετών όσον αφορά το χρόνο και το είδος της άσκησης, ωστόσο επειδή αλλάζουν οι ικανότητές τους, μπορούν να δοκιμάσουν περισσότερες δραστηριότητες. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα περνούν την εφηβεία σε διαφορετικές στιγμές, γι΄ αυτό το λόγο το μέγεθος, η δύναμη και η ωριμότητά τους ποικίλλουν. Συνήθως είναι έτοιμα να συμμετάσχουν σε ομαδικά αθλήματα που εστιάζουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στην ισότιμη συμμετοχή και στη διασκέδαση. Μπορεί, επίσης, να ξεκινήσουν την ενδυνάμωση με λίγα βάρη και σωστή επίβλεψη. Άλλες ιδέες είναι οι πολεμικές τέχνες και η πεζοπορία. 

Οι έφηβοι (13-17 ετών) έχουν τις ίδιες ανάγκες, που αναφέρονται και παραπάνω, με τα παιδιά 5-12 ετών, όσον αφορά το χρόνο και το είδος της άσκησης. Οι δραστηριότητες πρέπει να είναι διασκεδαστικές και ίσως να περιλαμβάνουν φίλους. Αυτή η ηλικιακή ομάδα μπορεί να δοκιμάσει ανταγωνιστικά αθλήματα (όπως το βόλεϊ και το μπάσκετ), πεζοπορία, καθώς και διάφορες δουλειές του σπιτιού.

Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα είναι για την έντονης έντασης δραστηριότητα το τρέξιμο, το γρήγορο κολύμπι ή το μεγάλης διάρκειας κολύμπι για την μέτριας έντασης δραστηριότητα το γρήγορο περπάτημα ή μια βόλτα με το ποδήλατο και για δραστηριότητες που δυναμώνουν τους μύες και τα κόκαλα το σκοινάκι και το τρέξιμο, ή αθλήματα όπως το τένις και το μπάσκετ.

Τα 60 λεπτά άσκησης δεν χρειάζεται να γίνονται συνεχόμενα, αλλά είναι εφικτό τα παιδιά να σπάνε τα λεπτά αυτά μέσα στη μέρα σε σύντομα διαστήματα άσκησης 10 ή παραπάνω λεπτών.

Πως να κάνω το παιδί μου πιο ενεργητικό;

Τα παιδιά μαθαίνουν για την υγιεινή ζωή κυρίως από τους γονείς τους. Μια καλή ιδέα είναι η συμμετοχή όλης της οικογένειας σε τακτική σωματική δραστηριότητα. Μπορείτε να επιλέξετε δραστηριότητες που ταιριάζουν στην ηλικία του παιδιού και στο επίπεδο ανάπτυξής του, και να σιγουρευτείτε ότι τις βρίσκει διασκεδαστικές. Δομημένες δραστηριότητες, όπως κάποιο οργανωμένο άθλημα, και μη δομημένες δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι στην παιδική χαρά μπορούν να ωθήσουν το παιδί στην πιο δραστήρια ζωή.


ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ KIDSPROJECT.GR:

3Ο% Έκπτωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες 

Για να κατοχυρώσετε το κουπόνι σας και να μάθετε περισσότερα για το Διαιτολογικό Γραφείο "ΘΕΡΜΙΔΑ" 

κάντε κλικ στην εικόνα:

Θερμίδα - Thermida (Μπαμπαρούτση Ειρήνη) logo


Διαβάστε ακόμα:

Αθλητική Διατροφή στην Εφηβεία

Θα έπρεπε το παιδί μου να σηκώνει βάρη;

Διατροφή για παιδιά και εφήβους - Αθλητική διατροφή για δραστήρια παιδιά

Ποια είναι τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας στα παιδιά;

 

Ετικέτες: