Κλείσιμο
author image

ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΑΜΠΑΡΟΥΤΣΗ

Ph. D. Κλινική Διαιτολόγος - Αθλητική Διατροφολόγος Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών Υπεύθυνη Διαιτολογικού Γραφείου «θερμίδα» Επιστημονική Συνεργάτης ΣΕΓΑΣ

5 Apr, 2022

Διαβήτης στην παιδική ηλικία

Στα παιδιά εμφανίζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα ο διαβήτης τύπου 1, που ονομάζεται και νεανικός διαβήτης. Χαρακτηρίζεται ως νεανικός γιατί εμφανίζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα σε άτομα νεαρής ηλικίας και πιο συγκριμένα σε άτομα κάτω των 20 ετών. Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου στη παιδική και στην εφηβική ηλικία είναι 1/590. Ανησυχητικό είναι όμως το γεγονός ότι έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε σημαντικό ποσοστό  παιδιών και ο διαβήτης τύπου 2 που μέχρι τώρα θεωρούνταν διαβήτης των ενηλίκων. Ο διαβήτης τύπου 2 έχει άμεση συσχέτιση με το αυξημένο σωματικό βάρος και την παχυσαρκία. Δυστυχώς λοιπόν όσο αυξάνουν τα ποσοστά παχυσαρκίας στη παιδική ηλικία τόσο περισσότερο θα αυξάνει και ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια χρόνια  αυτοάνοση νόσος που χαρακτηρίζεται από καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη. Αποτέλεσμα είναι τα επίπεδα της γλυκόζης στον οργανισμό να είναι αυξημένα. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια  διαφορετική κατάσταση κατά την οποία  ο οργανισμός χάνει την ικανότητα απόκρισης στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα πάλι η γλυκόζη στο αίμα να βρίσκεται αυξημένη.

Η αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1 γίνεται αποκλειστικά με χορήγηση εξωγενώς, ινσουλίνης ενώ στο διαβήτη τύπου 2 δεν είναι αναγκαία. Όμως και στις δυο περιπτώσεις η διατροφική υποστήριξη είναι πολύ σημαντική. Το πιο σημαντικό σημείο στη διατροφή των διαβητικών παιδιών είναι ο καταμερισμός των υδατανθράκων στα γεύματα και μάλιστα στον διαβήτη τύπου 1 πρέπει να γίνει και συνδυασμός της ποσότητας υδατανθράκων κάθε γεύματος με το θεραπευτικό σχήμα ινσουλίνης που χρησιμοποιείται.

Για να ακολουθηθεί  εύκολα ένα διαιτολόγιο από ένα παιδί με διαβήτη θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία τροφίμων και να μην περιέχει σε καθημερινή βάση τις ίδιες τροφές. Οι διατροφικές συστάσεις για παιδιά και εφήβους με διαβήτη δεν διαφέρουν από τις συστάσεις  για τα παιδιά και εφήβους που δεν έχουν τη νόσο. Στην ουσία πρόκειται για υγιεινές διατροφικές συστάσεις  που απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό και  μπορεί μια οικογένεια εύκολα να τις υιοθετήσει. Γενικά λοιπόν συστήνεται μια διατροφή  που περιέχει υδατάνθρακες και τρόφιμα  πλούσια σε  φυτικές ίνες, τρόφιμα με χαμηλό λίπος και ιδιαίτερα κορεσμένο λίπος. Σημαντική παράμετρος στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη και συνεπώς και των παιδιών είναι η κατανομή των υδατανθράκων που προσλαμβάνονται κατά την διάρκεια της ημέρας σε τρία κυρίως γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα γεύματα ανάλογα με το πρόγραμμα του παιδιού και την ποσότητα ενέργειας που έχει καθοριστεί ότι πρέπει να προσλαμβάνει.

Τα γλυκά είναι τρόφιμα που τα παιδιά έχουν ιδιαίτερη αδυναμία. Η ζάχαρη έχει αποκτήσει κακή φήμη για τους διαβητικούς αλλά όμως παρόλα αυτά μπορούν να καταναλώνουν τρόφιμα με ζάχαρη. Για παράδειγμα αν κάποιος φάει ένα κομμάτι κέικ θα αυξηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά το ίδιο όμως θα συμβεί αν κάποιος φάει φρούτα ή ψωμί που να περιέχουν την ιδία ποσότητα υδατανθράκων με αυτή που καταναλώθηκε τρώγοντας το κομμάτι κέικ. Έξαλλου η κατανάλωση τροφίμων με ζάχαρη δεν προκαλεί απότομη αύξηση της γλυκόζης του αίματος όταν συνοδεύεται από τρόφιμα με λίπος ή φυτικές ίνες.

Η διατροφή  ενός ατόμου που πάσχει από διαβήτη είναι μια διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο εκπαίδευση και υπομονή. Καταλαβαίνει κανείς ότι για ένα παιδί τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο. Είναι σημαντικό λοιπόν να βρεθούν λύσεις για γευστικά και υγιεινά γεύματα για τα παιδιά με διαβήτη έτσι ώστε η διαδικασία να γίνει πιο εύκολη και ευχάριστη για αυτά. Πιο κάτω δίνονται ενδεικτικά μια επιλογή ενδιάμεσου γεύματος και ενός βραδινού και η σύσταση τους σε  υδατάνθρακες:

ΡΟΦΗΜΑ ΜΕ ΚΑΚΑΟ ΚΑΙ ΜΠΑΝΑΝΑ  (4 μερίδες)  1 μερίδα περιέχει 23 γρ. υδατανθράκων

2 φλιτζ. Γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά

1 μεσαία μπανάνα

3 Κ. κακάο σκόνη

2 Κ. μελί

1 Κ. βανίλια σκόνη

Σε μπλέντερ χτυπάμε όλα τα υλικά και χωρίζουμε το μίγμα σε 4 ποτήρια.

ΑΡΑΒΙΚΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ    30  γρ. υδατανθράκων

1 μεσαία αραβική πίτα

2 φέτες τυρί χαμηλό σε λιπαρά

Λίγες φέτες ντομάτα


 

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ KIDSPROJECT.GR:

3Ο% Έκπτωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες 

Για να κατοχυρώσετε το κουπόνι σας και να μάθετε περισσότερα για το Διαιτολογικό Γραφείο "ΘΕΡΜΙΔΑ" 

κάντε κλικ στην εικόνα:

Θερμίδα - Thermida (Μπαμπαρούτση Ειρήνη) logo

 

Διαβάστε ακόμα: 

Αθλητική Διατροφή στην Εφηβεία

Γιατί δεν πρέπει να βάλετε το παιδί σας σε δίαιτα – αστραπή

Θα έπρεπε το παιδί μου να σηκώνει βάρη;

Διατροφή και Ιδιότροπα παιδιά

Διατροφή για παιδιά και εφήβους - Αθλητική διατροφή για δραστήρια παιδιά

Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας

Διατροφή κατά τα διάφορα ηλικιακά στάδια

Παιδική Παχυσαρκία

 

Ετικέτες: