Κλείσιμο
author image

ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΑΜΠΑΡΟΥΤΣΗ

Ph. D. Κλινική Διαιτολόγος - Αθλητική Διατροφολόγος Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών Υπεύθυνη Διαιτολογικού Γραφείου «θερμίδα» Επιστημονική Συνεργάτης ΣΕΓΑΣ

9 Sep, 2022

Τι θα φάει αύριο το παιδί στο σχολείο;

Η περίοδος μετά τις διακοπές αποτελεί συνήθως το τέλος του καλοκαιριού και ταυτόχρονα σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Νέο ξεκίνημα, νέα σχολική χρονιά και η αγωνία των μαθητών για τους βαθμούς, αλλά και των γονέων για το σχολικό κολατσιό κορυφώνεται. Μαζί με το πρώτο κουδούνι, ξεκινούν και τα αιώνια ερωτήματα των γονέων, όπως το «τι θα φάει αύριο το παιδί στο σχολείο;», «τι πρέπει να τρώει καθημερινά το παιδί;». 

Η σωστή διατροφική αρχή για το σχολείο ξεκινάει με ένα καλό πρωινό. Οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς πριν φύγουν τα παιδιά τους για το σχολείο να καταναλώνουν ένα πλήρες γεύμα, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη απόδοση τους στο σχολείο, στην καλύτερη συμπεριφορά τους στη τάξη και στην μεγαλύτερη αντοχή στην κούραση. Ένα πλήρες και υγιεινό πρωινό, που θα τροφοδοτήσει το παιδί με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, περιλαμβάνει και τις τρεις ομάδες:

    • Γαλακτοκομικά τρόφιμα όπως γάλα, γιαούρτι ή τυρί ή/και αυγό 

    • Δημητριακά όπως ψωμί, φρυγανιές, κριτσίνια ολικής άλεσης, παξιμάδια και βρόμη

    • Φρέσκα φρούτα και χυμούς ή και λαχανικά (ιδανικά εποχής) όπως πορτοκάλι, αχλάδι, ακτινίδιο, καρότο, πιπεριές, ντομάτα κλπ.

Αμέσως μετά το πρωινό, εξίσου σημαντικό για τα παιδιά αποδεικνύεται το κολατσιό στο σχολειό, καθώς η κατανάλωση ενδιάμεσων σνακ τροφοδοτεί τα παιδιά με ενέργεια που χρειάζονται για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους στο σχολείο, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την πιθανότητα τσιμπολογήματος. Ενδεικτικά, ορισμένα σχολικά σνακ που ενισχύουν το παιδί και προάγουν την πνευματική του διαύγεια είναι (προμηθεύονται από το σπίτι):

    • Τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως και πράσινα φυλλώδη λαχανικά 

    • Ανάλατοι Ξηροί καρποί 

    • Γαλακτοκομικά προϊόντα

    • Μπάρες με ταχίνι και κουβερτούρα

    • Φρούτα της αρεσκείας του παιδιού, που μπορούν να καθαριστούν εύκολα (πχ. Μανταρίνια, μπανάνα) ή μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και με τη φλούδα τους (πχ. αχλάδι, μήλο)

    • Αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα, σταφίδες, βερίκοκα

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο το παιδί δεν έχει προμηθευτεί από το σπίτι κάποιο σνακ, υπάρχει λύση και για αυτό, μπορεί να επιλέξει ένα υγιεινό σνακ από το κυλικείο, όπως:

    • Κουλούρι σουσαμένιο ολικής αλέσεως ή λευκό 

    • Σταφιδόψωμο 

    • Ανάλατοι ξηροί καρποί 

    • Τυποποιημένο γιαούρτι (χωρίς πρόσθετα σάκχαρα)

    • Σοκολάτα υγείας ή παστέλι σε ατομική συσκευασία (όχι καθημερινά)

Αδιαμφισβήτητα, είναι πολύ σημαντικό εάν ένα παιδί ασχολείται με εξωσχολικές δραστηριότητες να πηγαίνει χορτασμένο και όχι με άδειο στομάχι, έχοντας καταναλώσει ένα σνακ (όπως αυτά που προαναφέρθηκαν) που δεν θα τον βαρύνει αλλά θα τον εφοδιάσει με ενέργεια για να αντεπεξέλθει στο απαιτητικό του πρόγραμμα.


ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ KIDSPROJECT.GR:

3Ο% Έκπτωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες 

Για να κατοχυρώσετε το κουπόνι σας και να μάθετε περισσότερα για το Διαιτολογικό Γραφείο "ΘΕΡΜΙΔΑ" 

κάντε κλικ στην εικόνα:

Θερμίδα - Thermida (Μπαμπαρούτση Ειρήνη) logo


Διαβάστε ακόμα: 

Ποια είναι τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας στα παιδιά;

Διαβήτης στην παιδική ηλικία

Σνακ: Πώς μπορούν να ταιριάξουν στη δίαιτά σας;

Ποια η επίδραση της «Δίαιτας» στη παιδική - εφηβική ηλικία και πως επιτυγχάνεται ένα υγιές βάρος;

Image by rawpixel.com on Freepik