Κλείσιμο
author image

ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΑΜΠΑΡΟΥΤΣΗ

Ph. D. Κλινική Διαιτολόγος - Αθλητική Διατροφολόγος Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών Υπεύθυνη Διαιτολογικού Γραφείου «θερμίδα» Επιστημονική Συνεργάτης ΣΕΓΑΣ

9 Feb, 2023

Τρόποι για να αγαπήσουν τα παιδιά τα όσπρια

Πολλοί γονείς είναι εκείνοι που ανησυχούν για τα τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά τους, είτε λόγω των ανθυγιεινών επιλογών τους, είτε λόγω της μικρής ποικιλίας που διαθέτουν. Ένα μικρό παιδί δεν συνηθίζει να καταναλώνει όλες τις κατηγορίες τροφίμων με την ίδια ευχαρίστηση, όπως για παράδειγμα τα όσπρια. Παρόλα αυτά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να εντάξουμε αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή τους ή ακόμη και να επιτύχουμε τη δοκιμή του εκάστοτε τροφίμου έστω και σε μικρή ποσότητα.

Βάλτε στο πιάτο του παιδιού μικρή ποσότητα του φαγητού που δεν πολυσυμπαθεί. Συνήθως φαντάζει τρομακτικό ένα γεμάτο πιάτο με μεγάλη ποσότητα φαγητού που το παιδί δεν έχει ξαναδοκιμάσει ή που δεν του αρέσει πολύ.

Είναι αποδεκτό να δοκιμάσει έστω και μια μπουκιά. Ζητήστε το από το παιδί σας. Εάν, αφότου το δοκιμάσει, συνεχίζει να μην το θέλει, τότε πρέπει να το δεχτείτε.

Φτιάξτε το ίδιο φαγητό ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πολλά είναι εκείνα τα παιδιά που χρειάζεται να δουν ένα φαγητό αρκετές φορές πριν αποφασίσουν να το δοκιμάσουν ή να το τρώνε κανονικά. Γρήγορα τα παιδιά αλλάζουν γνώμη, τόσο για το τι τους αρέσει (αγαπημένο φαγητό), όσο και για το τι δεν τους αρέσει (χειρότερο φαγητό). Γι’ αυτό συνεχίστε να φτιάχνεται για παράδειγμα μπάμιες και κάποια στιγμή μπορεί να το καταναλώσει.

Λειτουργήστε σαν πρότυπο για το παιδί σας. Να τρώτε ήρεμα, μασώντας αργά και καλά, απολαμβάνοντας το φαγητό σας. Τα παιδιά έχουν την τάση τα μιμούνται τους γονείς. Έτσι, λοιπόν, βλέποντας σας να καταναλώνεται τα όσπρια με ευχαρίστηση, θα θελήσουν και εκείνα να δοκιμάσουν.

Κάντε νόστιμες πρωτότυπες συνταγές με κρυμμένη περιεκτικότητα σε όσπρια:

  1. Πουρές από ρεβίθια ή κόκκινα φασόλια ή λευκά φασόλια ή αρακά ή φακές
  2. Ντιπ από ρεβίθια (χούμους), φακές, κουκιά, φασόλια
  3. Κεφτέδες με φασόλια, αρακά ή ρεβίθια
  4. Σαλάτα με φακές, καλαμπόκι ή ρύζι ή ζυμαρικά (όχι μόνο σούπα με φακές)
  5. Σαλάτα με φασόλια (όχι μόνο φασολάδα)
  6. Φασολάδα με πιπεριά, σέλινο, καρότο, πατάτες, προκειμένου να γίνει πιο νόστιμη
  7. Φτιάξτε σπιτικό μεξικανικό chilli con carne, με κιμά, κόκκινα φασόλια πολλά λαχανικά (πχ. Πιπεριές, Ντομάτα, Κρεμμύδι) και μπαχαρικά (Τσίλι, Κύμινο, Μαϊντανό).

Είναι σημαντικό να τρώει το παιδί σας όσπρια, αν όχι όλα, έστω κάποια από αυτά, έτσι ώστε να προσλαμβάνει τα αναγκαία συστατικά. Τα όσπρια προσφέρουν ζωντάνια, ενεργητικότητα και δύναμη, ενώ είναι πλούσια σε μη λιπαρές πρωτεΐνες.


ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ KIDSPROJECT.GR:

3Ο% Έκπτωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες 

Για να κατοχυρώσετε το κουπόνι σας και να μάθετε περισσότερα για το Διαιτολογικό Γραφείο "ΘΕΡΜΙΔΑ" 

κάντε κλικ στην εικόνα:

Θερμίδα - Thermida (Μπαμπαρούτση Ειρήνη) logo


Διαβάστε ακόμα:

Συναισθηματική Υπερφαγία σε Παιδιά & Εφήβους

Ιδέες για διατροφή στο Ολοήμερο

Παιδικό Άσθμα & Θηλασμός

Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας

Ετικέτες: